Interní dokument uvolněný z Hradu: Proti cestě Kubery na Tchaj-wan byli Zeman, Babiš, dokonce i Petříček

20.02.2020 17:17

Server Aktuálně.cz přišel se zprávou ze schůzky nejvyšších ústavních činitelů. „Nejvyšší ústavní činitelé se proto shodli, že nedoporučují, aby předseda Senátu oficiální cestu na Tchaj-wan uskutečnil,“ shodli se politici 10. října. A co dalšího lze ze zápisu vyčíst?

Interní dokument uvolněný z Hradu: Proti cestě Kubery na Tchaj-wan byli Zeman, Babiš, dokonce i Petříček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Na serveru Aktuálně.cz vyšel článek o plánované cestě zesnulého předsedy Senátu na Tchaj-wan. Nejvyšší úřední činitelé prý na posledním setkání nedoporučili Jaroslavu Kuberovi tuto cestu absolvovat. „Vyplývá to z oficiálního zápisu ze schůzky, jehož část zveřejnil ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Dopisem od čínské ambasády se budou zabývat nejvyšší ústavní činitelé i senátoři,“ uvedlo Aktuálně.cz.

Celý článek ZDE:

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

„Miloš Zeman upozornil, že takto vysocí ústavní činitelé na oficiální cestu na Tchaj-wan nejezdí, a to ani v rámci Evropské unie, a že zamýšlené aranžmá cesty by v Pekingu nepochybně bylo viděno jako provokace a diplomaticky necitlivý a nevhodný krok. Ke kritice záměru Jaroslava Kubery se přidal Andrej Babiš, podle něhož by šlo o nevhodnou cestu i z vnitropolitického hlediska. Citlivost takto vysoké oficiální návštěvy Tchaj-wanu zdůraznil i (předseda Sněmovny) Radek Vondráček,“ bylo psáno v zápisu ze schůzky 10. října uplynulého roku.

Zápis sdílel na Twitteru Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Ve tweetu psal: „Odkud se vzal ‚čínský dopis‘, nevím. Vím však jistě, že všichni nejvyšší ústavní činitelé na svém posledním setkání předsedovi Senátu cestu na Tchaj-wan z mnoha konkrétních důvodů nedoporučili.

Stojí to mj. v oficiálním zápisu ze schůzky, když už sdílíme interní dokumenty...“

Jména úředních činitelů jsou v dokumentu uvedeny iniciály.

 

 

Schůze probíhala v užším formátu, kterého se zúčastnili prezident Miloš Zeman, předseda vlády Andrej Babiš, zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář či právě Rudolf Jindrák. Právě z užšího formátu schůzky je výše citovaná zpráva.

Kromě toho však probíhalo jednání i v rozšířeném formátu, kdy se ho navíc zúčastnili ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničí Tomáš Petříček či ministr obrany Lubomír Metnar.

„V tomto rozšířeném formátu se nejvyšší ústavní činitelé vrátili také k záležitosti oficiální cesty předsedy Senátu na Tchaj-wan. Tomáš Petříček opětovně poukázal na velkou citlivost a z hlediska dosavadní praxe i zahraničněpolitických zájmů ČR nevhodnost tohoto záměru. Nejvyšší ústavní činitelé se proto shodli, že nedoporučují, aby předseda Senátu oficiální cestu na Tchaj-wan uskutečnil,“ uvedl zápis.

Podle informací, které server Aktuálně má, se Kuberovi krátce před jeho smrtí dostal do rukou dopis od čínské ambasády. V něm měl komunistický režim vyhrožovat, že v případě, že Kubera cestu skutečně uskuteční, bude potrestán on i české firmy podnikající v Číně. Dopis Kubera dostal od Hradu, kdy jej Kancelář prezidenta podpořila i vlastním přípisem.

O dopisu Jaroslavu Kuberovi jsme psali ZDE:

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí

Číňané v listu uvádějí, že cesta na Tchaj-wan silně ublíží cítění čínských lidí, uškodí přátelské atmosféře spolupráce mezi Čínou a Českou republikou, poškodí reputaci České republiky u čínské veřejnosti a dotkne se zájmů České republiky.

„České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Tchaj-wanu předsedou Kuberou platit. Návštěva Tchaj-wanu předsedou Kuberou nikomu nepřispěje. Doufáme, že česká strana dodrží politiku jedné Číny a zruší tuto návštěvu, a tím zabrání porušování čínsko-českých vztahů,“ píše se také v dopise.

Andrej Babiš se před odletem do Bruselu na summit EU ohledně rozpočtu pro Aktuálně.cz vyjádřil k plánované cestě na Tchaj-wan následovně: „My jsme všichni měli stejnou pozici. I pan prezident Zeman i předseda Sněmovny i já v rámci koordinace zahraniční politiky jsme to nedoporučovali, protože máme politiku vůči jednotné Číně nezměněnou de facto od revoluce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …