Investiční model stavby nového bloku Dukovan doporučí skupina vládě v březnu, sdělil Beneš

31.01.2018 18:48

Investiční model pro zajištění stavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany doporučí pracovní skupina vládě do konce března, předpokládá generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš. Debata se týká tří variant, o nichž loni v červnu rozhodl vládní výbor pro jadernou energetiku. Podle nich by měla výstavbu prostřednictvím svých společností zajišťovat polostátní firma ČEZ, nebo stát. Beneš uvedl, že podle energetické koncepce schválené vládou by měla být výstavba provedena do roku 2035.

Investiční model stavby nového bloku Dukovan doporučí skupina vládě v březnu, sdělil Beneš
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

„V tuto chvíli neřešíme, jestli na to ČEZ, nebo stát mají peníze, ale jaký má být ten model, který je návratný a který nepoškodí žádného akcionáře,“ řekl Beneš novinářům při dnešním výjezdním zasedání sněmovního hospodářského výboru v dukovanské elektrárně. Diskuse o tom, kdo by měl být investorem nového jaderného bloku, se podle Beneše kromě členů výboru účastní i zástupci ministerstev.

Předseda hospodářského výboru Radim Fiala (SPD) k tomu uvedl, že ještě nemá dost informací, aby mohl mluvit o nějakém závěrečném rozhodnutí. „Nicméně je jasné, že bez jaderné energetiky Česká republika v budoucnu asi bude moci velmi těžko existovat,“ řekl. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je volba mezi variantami možné výstavby jaderných bloků jedním z klíčových národohospodářských témat. Podotkla, že ať už je bude stavět kdokoliv, bude muset vyhovět platné legislativě.

Rozhodnutí o stavbě nového jaderného zdroje v ČR dlouhodobě brzdí nejasnosti o financování. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ještě jako ministr financí v minulé vládě několikrát uvedl, že výstavbu bloku by měl financovat ČEZ. Beneš dnes zdůraznil, že jaderné bloky se všude ve světě budují v nějakém souladu se státem.

„Je to věc, kterou s panem premiérem diskutujeme,“ řekl Beneš bez podrobností. Dodal, že je potřeba rozlišovat mezi finanční kondicí energetické společnosti a mezi tím, jaké rozhodnutí může ČEZ udělat vzhledem ke svým akcionářům.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v jaderné elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Přednost má podle dlouhodobých vyjádření vládních představitelů stavba bloku v Dukovanech. Za prioritu ji minulý týden označil i ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO).

Vládní výbor pro jadernou energetiku loni rozhodl, že se bude zabývat jen třemi variantami možného zajištění dostavby Dukovan. První je stavba prostřednictvím dceřiných společností ČEZ, druhou je výstavba prostřednictvím státu, kdy by stát odkoupil tyto dceřiné společnosti, a třetí je výstavba prostřednictvím státu, kdy by stát odkoupil přímo část ČEZ. Vládní výbor podle Beneše zasedal v úterý, znovu se sejde v březnu.

Dukovany s instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Dukovanský blok číslo jedna slouží od roku 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan od roku 1987. Podle dřívějších vyjádření firmy ČEZ by mohly být v provozu ještě minimálně 20 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…