Investigativní novinářka: Na Slovensku probíhá revoluce. Chtělo by to někoho radikálnějšího než Čaputovou

17.07.2022 9:35

Investigativní novinářka Pavla Holcová v rozhovoru pro Prostor X Čestmíra Strakatého na serveru Reflex.cz prohlásila, že Slováci potřebovali svým způsobem pohladit, což jim nabídla stávající prezidentka Zuzana Čaputová. Ale že pro ni jako pro novinářku je Čaputová v jistém směru zklamáním, protože má za to, že Slovensko by teď potřebovalo někoho trochu radikálnějšího. A pak popsala jeden z problémů Česka. „Z jedné strany máme mexické kartely, z druhé strany máme Rusko, a my jsme uprostřed.“

Investigativní novinářka: Na Slovensku probíhá revoluce. Chtělo by to někoho radikálnějšího než Čaputovou
Foto: Screen DVTV
Popisek: Investigativní novinářka Pavla Holcová

Pavla Holcová spolupracovala s později zavražděným slovenským novinářem Jánem Kuciakem. Obětí vraha se tehdy stala i jeho snoubenka. Investigativní novinářka prozradila, že nad smrtí mladého slovenského novináře dodnes přemýšlí. Dodnes uvažuje, zda tomu šlo zabránit. „Všichni, kdo jsme Jána znali, přemýšlíme pořád dokola, jestli bylo možné udělat něco, co by tomu zabránilo,“ přiznala.

Vražda jejího kolegy prý Slováky pohnula k tomu, že se politická scéna mohla nějak proměnit. Tehdy, v roce 2018, prý Slováci chtěli tu změnu. „Ale potom přišel covid, přišla nová vláda, přišel chaos, a ti lidé tu naději ztratili,“ upozornila Holcová s tím, že expremiér Robert Fico má na Slovensku stále velkou politickou podporu. Přitom byl podle Holcové součástí složitější struktury mafiánského státu.

Jisté zklamání pro Holcovou představuje i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Ona je takový mateřský smířlivý typ. Do ní každý vkládal své naděje a ona nechtěla nikoho zklamat. To Slovensko na jedné straně potřebovalo pohladit, ale na straně druhé na Slovensku probíhá revoluce, reálně, i když to trvá dlouho a je to vyčerpávající. Dochází tam ke změnám, a to by vlastně potřebovalo někoho trochu radikálnějšího,“ poznamenala Holcová.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Pokud jde o situaci v Česku a o korupční kauzy, podle novinářky na tom vlastně nejsme nijak špatně, protože nemá cenu si nalhávat, že existují nějaké země na světě, kde tamní politické strany nemají ve skříni nějakého kostlivce, nějakou korupční kauzu. „Vlastně jsme na tom dobře. Neznám jedinou zemi na světě, kde by nebyla korupční kauza,“ zdůraznila.

České korupční kauzy v ní prý probouzejí neklid, ale oceňuje, že kupříkladu kauza STAN nezůstala někde skryta v šuplíku, byla rozkryta, má nějaké důsledky a řeší se.

Sama ale zažila už několik ostrých výhrůžek a už má zkušenosti s tím, jaké to je, žít pod policejní ochranou. „Výhrůžky smrtí, výhrůžky znásilněním, výhrůžky, že bude v rodině tragédie a tak,“ poznamenala.

Vedle vraždy Jána Kuciaka věnuje prý Holcová čas i rozkrývání praní ruských peněz v Česku. Způsob, jak vyprat peníze, se prý v Moskvě vyučoval již v 70. a 80. letech minulého století. A protože s tím mají Rusové tolik zkušeností, je tak složité jejich majetky dohledat.

A teď prý pracuje na kauzách globálního obchodu s kokainem. Do Evropy prý přicházejí mexické kartely. „To může být velká hrozba. Z jedné strany máme mexické kartely, z druhé strany máme Rusko, a my jsme uprostřed,“ poznamenala. S tím, že Mexičané v Evropě vaří i kvalitní pervitin. Zatím prý působí např. v Holandsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…