Inženýři, programátoři, jaderní fyzici? Ne. Uprchlíci zaplnili v Německu úplně jinou díru na trhu. Hádejte

01.06.2017 6:30

Německo představovalo pro uprchlíky vysněný ráj na zemi. Po několika měsících se však pro mnohé změnilo v naprostý opak. Vyřizování žádosti o azyl se protahuje a oni si zatím musí vydělávat na živobytí tím nejméně „ctnostným“ způsobem.

Inženýři, programátoři, jaderní fyzici? Ne. Uprchlíci zaplnili v Německu úplně jinou díru na trhu. Hádejte
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Snaha nalézt lepší život v Německu se pro mnohé uprchlíky změnila v boj o holé přežití. Mnozí z nich skončili v berlínské čtvrti Tiergarten, kde se živí prostitucí. Mezi jejich hlavní zákazníky patří postarší muži. Přestože jsou uprchlíci většinou velmi mladí, vypadají unaveně a strhaně. Prodávání vlastního těla je pro ně často jedinou možností, jak si vydělat na potraviny a všechny další základní potřeby. Patrně již přestali věřit kancléřčinu oblíbenému sloganu „My to zvládneme“.

Jedním z mladých prostitutů je jednadvacetiletý Farid, který přišel do Německa z Afghánistánu. Jak píše internetový server Local, stejným způsobem se v Berlíně, Frankfurtu a Hamburku živí i další desítky či možná stovky uprchlíků mužského pohlaví. Jejich přesný počet však nikdo nezná. Nezisková organizace Moabit hilft odhaduje počet uprchlických prostitutů v Berlíně na pětadvacet. Většina z nich přišla z Afghánistánu, Íránu, Iráku a Sýrie.

Celý text v angličtině je ZDE.

Anketa

Byla česká média lepší, když je vlastnili zahraniční investoři, zejména z Německa?

11%
89%
hlasovalo: 4249 lidí

Hlavním důvodem, proč není znám přesně počet prostitutů, kteří do Německa přišli v rámci migrační vlny, je jazyková bariéra. „Překladatel si u nich musí získat značnou důvěru, aby se mu svěřili. Zmiňovaný Farid nicméně s německými médii komunikuje otevřeně. „Z rodné země jsem odešel v deseti letech. Dostal jsem se do Íránu a poté do Německa. Moje žádost o azyl se ještě stále zpracovává. Nevím, jestli je moje rodina v Afghánistánu naživu.“

Za sex se staršími muži si účtuje dvacet až třicet eur a za získané peníze kupuje heroin. Většina dalších prostitutů s migrantskými kořeny zdaleka tak sdílná není. Mají strach, aby se o jejich způsobu obživy nedozvěděla rodina. Alarmující je zjištění, že až pětina z nich je HIV pozitivních. „K prostituci je dohnal fakt, že v průběhu azylového řízení nemají možnost se učit německy či se dostat do integračních tříd,“ míní Diana Henniges z Moabit hilft.

Někteří z prostitutů posílají část peněz svým rodinám. Jiní, jako například zmiňovaný Farid, je využívají na nákup drog či utrácejí při hraní na automatech. V samotném Frankfurtu vykonává nejstarší řemeslo na světě 600 až 800 mužských prostitutů, z nichž migranti tvoří 90 %. Někteří z nich začnou nový život po získání azylu, ale jiní si již na rychle vydělané peníze zvykli a jen stěží si budou odvykat,“ uzavírá server Local.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…