Iráčtí křesťané v Česku: Učí se jazyk i pomáhají s úklidem

22.02.2016 12:05

O tom, jak se iráčtí křesťané, kteří našli dočasný domov ve středisku Karmel ve Smilovicích na Třinecku, učí česky, píše dnešní deník Právo.

Iráčtí křesťané v Česku: Učí se jazyk i pomáhají s úklidem
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Děkujeme vašemu národu za přijetí. Přáli jsme se cítit bezpečně a tady se tak cítíme. To jsme v Iráku nezažili,“ uvedla šestačtyřicetiletá Maya. Její muž Nael slova jen potvrdil a dodal, že se nyní chtějí co nejrychleji naučit český jazyk, zvyky a tradice. Podle svých slov se již do Iráku vrátit nechtějí, a to kvůli Islámskému státu. 

V obci před časem zpráva o iráckých křesťanech způsobila vřavu. Situace se však již stabilizovala. To dokládají i slova mladých manželů, kteří se ve Smilovicích cítí i s dětmi v bezpečí. „Dobrý den, dobré ráno, dobrý večer, dobrou noc, děkuji, prosím,“ ukazují již svou snahu naučit se česky. Tříletý syn Samir již dokonce zná slovo auto. 

Uprchlíci v Karmelu stráví asi osm týdnů. Starají se o ně pracovníci a dobrovolníci Slezské diakonie. Poté se přestěhují do běžných bytů, a to poté, co projdou integračním procesem a získají u nás azyl. 

Obdobná je situace i na Jihlavsku, kde v rekreačním středisku Okrouhlík u Čížova žije 30 křesťanských uprchlíků z Iráku. Jejich život mapuje server iDNES.cz. Podle Dany Fiedlerové z jihlavského Centra multikulturního vzdělávání, které se o uprchlíky stará, jsou migranti rozdělení na skupiny. „Jedna po ránu uklízí, druhá připravuje jídlo. Potom začne dvouhodinová výuka češtiny a po obědě stejně dlouhá odpolední část,“ popsala.

Původní text najdete ZDE.

Na programu mají také integrační přednášky, kde se dozvídají o podmínkách zaměstnání v Česku či o společenských normách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…