Írán dodá rakety Rusku. A Izrael ohlásil, že je čas podpořit Ukrajinu

17.10.2022 21:20 | Ze sítí

Írán hodlá dodat Rusku balistické rakety a drony pro válku na Ukrajině. Dodávky zbraní z Íránu by mohly pomoci vyrovnat velké ztráty ruských zbraní, napsal americký list The Washington Post. Podle izraelského ministra „nastal čas, aby Izrael vojensky podpořil Ukrajinu“.

Írán dodá rakety Rusku. A Izrael ohlásil, že je čas podpořit Ukrajinu
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Podle The Washington Post má Írán dodat Rusku balistické rakety Fateh-110 a Zolfaghar. Zvýšený přísun zbraní z Teheránu by mohl pomoci Rusku kompenzovat „obrovské“ ztráty ruského vojenského vybavení od únorové invaze na Ukrajinu. A rychle se snižující zásoby přesně naváděné munice, která byla minulý týden použita při bezprecedentních raketových útocích na několik ukrajinských měst. Podle listu tím Írán posiluje svůj závazek dodávat zbraně pro ruský útok proti ukrajinským městům a vojenským pozicím.

Aktivita Íránu znepokojila Izrael, který žádá vojenskou podporu pro Ukrajinu. „Nastal čas, aby Ukrajina obdržela vojenskou podporu,“ uvedl izraelský ministr diaspory Nachman Šaj po zveřejnění zmíněné informace The Washington Post, že Rusko obdrží od Íránu balistické rakety Fateh-110 a Zolfaghar.

Ukrajina nedávno přerušila diplomatické styky s Teheránem v reakci na výskyt íránských bezpilotních letounů nad bojištěm. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden upozorňoval na ruské nálety a naléhal na země NATO, aby jeho zemi dodaly moderní systémy protivzdušné obrany. „Musíme chránit naše nebe před ruským terorem,“ řekl Zelenskij ve čtvrtek ve svém projevu v Radě Evropy.

Nezávislé zpravodajské agentury v minulých dnech zveřejnily fotografie pozůstatků bezpilotních letounů íránské výroby, které byly použity při úderech na ukrajinské cíle, čímž zpochybnily opakované popírání Íránu, že by takové zbraně dodával svému spojenci, Rusku. Představitelé Pentagonu rovněž veřejně potvrdili použití íránských bezpilotních letounů při ruských náletech, stejně jako úspěch Ukrajiny při sestřelení některých z těchto letounů.

Podle představitelů jedné ze spřátelených zemí USA, která pozorně sleduje íránské zbrojní aktivity, je to dle listu zřejmý důkaz toho, že Írán rozšířil svou roli vojenského dodavatele pro Moskvu.Teherán vyslal 18. září do Ruska své představitele, aby dojednali podmínky dalších dodávek zbraní včetně dvou typů íránských raket země-země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…