Islámský stát jako nacisté i superholocaust. Herman v rádiu souhlasil se Zemanovými slovy

28.01.2015 18:18

Za snahami utlumovat činnost Ústavu pro studium totalitních režimů jsou někteří politici ČSSD a TOP 09, kteří chtějí relativizovat dobu před rokem 1989. Ve středečním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Vyjádřil se také ke včerejšímu projevu Miloše Zemana i k dění v činohře Národního divadla.

Islámský stát jako nacisté i superholocaust. Herman v rádiu souhlasil se Zemanovými slovy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Daniel Herman přiznal, že stále sleduje, co se děje v Ústavu pro studium totalitních režimů, jehož byl tři roky ředitelem. To, že z této instituce od té doby, co ji musel opustit, odešlo či bylo vyhozeno 54 lidí, považuje za velmi smutné. Uvedl, že za jeho "vyhozením“ z funkce ředitele ÚSTR byli lidé, kteří mají snahy relativizovat dobu před rokem 1989. "Za utlumováním ústavu jsou lidé z ČSSD a z TOP 09,“ konstatoval. Na druhou stranu odmítl, že by celé tyto strany chtěly utlumovat činnost ÚSTR. Svou podporu na funkci ředitele ústavu cítil z TOP 09 od jejího šéfa Karla Schwarzebnerga, ze sociální demokracie cítil podporu od šéfa Senátu Milana Štěcha.

Islámský stát? Jako by se u nás chopila vlády středověká inkvizice

Diskutovalo se i o návrhu Miloše Zemana na vojenské útoky na výcvikové tábory islamistů. Na toto téma se Herman rozpovídal poměrně zeširoka. Poměry v Islámském státu přirovnal k tomu, jako by se u nás chopila vlády středověká inkvizice. Za nepřijatelné považuje například to, že islamisté svým odpůrcům uřezávají hlavy. Podle Hermana není možné jen tak fatalisticky čekat, "kdo nám co hodí na hlavu“. Na druhou stranu považuje za nutné vyčerpat všechny diplomatické cesty. V tomto směru zmínil důležitou úlohu umírněných islámských režimů, které vládnou například v Turecku nebo v Jordánsku.

Souhlasil se srovnáním Islámského státu s nacistickým Německem, kterého se ve svém včerejším projevu Miloš Zeman také dopustil. Takové srovnání je podle ministra kultury na místě i z toho důvodu, že islamisté vydávají mapy, na nichž chybí Izrael. Proto rozumí tomu, že plány Islámského státu prezident nazývá superholocaustem.

Národní divadlo má rozvíjet klasiku a kultivovanost

Herman se vyjádřil i k bouřlivé atmosféře, která panuje okolo změn v činohře Národního divadla. Moderátorka připomněla, že nový ředitel činohry ND chce omladit soubor, přičemž bulvární média píšou o čistce. "Chci o těchto věcech mluvit s generálním ředitelem co nejdříve,“ uvedl Herman a naznačil, že se záměry nového ředitele činohry nesouhlasí. "Národní divadlo je onou zlatou kapličkou, je třeba, aby to opravdu bylo divadlo, které rozvíjí klasiku, kultivovanost, aby nebylo dějem pro experimenty,“ uvedl Herman.

Uvedl také, že mluvil s ředitelkou pražského Divadla Na Fidlovačce. Tomuto divadlu totiž hrozí zánik kvůli tomu, že na dotacích od pražského magistrátu nedostane v tomto roce ani korunu. Ministr ředitelce divadla řekl, že bude hledat možnosti, jak divadlo zachránit. "Je to jediné dřevěné divadlo v Praze, mnohokrát jsem tam byl,“ podotkl s tím, že repertoár této scény považuje za velmi kvalitní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…