Itálie uvrhla Západ do hrůzy: Hrozba krachu. Diktátor. Borcení EU. „Ať žije Trump, Putin, Le Penová!“

05.12.2016 9:50

Zatímco v Rakousku dopadly prezidentské volby podle představ bruselských politiků, v případě italského referenda o ústavních změnách už nikoli. Italové návrhy současné vlády rezolutně odmítli a premiér Matteo Renzi dnes podá demisi. Cesta k předčasným volbám je tak otevřená.

Itálie uvrhla Západ do hrůzy: Hrozba krachu. Diktátor. Borcení EU. „Ať žije Trump, Putin, Le Penová!“
Foto: Dobber Blog
Popisek: Památník italského krále Viktora Emanuela II.

Průzkumy veřejného mínění napovídaly tomu, že Renzi v referendu neuspěje. Premiér se spoléhal na nerozhodnuté voliče, ale nakonec se mu je nepodařilo přesvědčit. Odpůrci ústavních změn zvítězili zhruba v poměru 60 ku 40. Ze dvaceti italských krajů byly ústavní změny schváleny jen ve třech z nich. Největší debakl utrpěla vláda na Sardinii a Sicílii, kde pro ústavní změny hlasovalo dokonce méně než třicet procent voličů.

Premiér Renzi přislíbil, že pokud voliči ústavní změny odmítnou, podá demisi. Tak by se mělo stát hned dnes a prezident Sergio Mattarella začne hledat nového premiéra. Nemalé šance na uchvácení moci tak nyní má protestní strana Beppe Grilla Hnutí pěti hvězd. „Hurá, demokracie zvítězila! Renzi odchází a Italové půjdou brzy znovu volit. Jsme připraveni podílet se na brzkém vyhlášení nových voleb,“ napsal Grillo na svém blogu.

Výsledek referenda je o to přesvědčivější, že se jej zúčastnilo na italské i evropské poměry nadstandardních téměř 70 % oprávněných voličů. Italové tak jednoznačně odmítli premiéra Renziho osobně, ale podle mnohých také samotnou Evropskou unii, jejíž představitelé nijak neskrývali, že přejí úspěch stávajícímu premiérovi. Reakce mediálního i politického mainstreamu je očekávaná. Zatímco v případě voleb v Rakousku se hovořilo o porážce populismu, nyní je tomu přesně naopak.

Anketa

Kdyby Babiš odešel z vlády, ANO v ní zůstalo a on by místo ministrování až do voleb jezdil po Česku a dělal volební kampaň, ...

hlasovalo: 2070 lidí

Vedle evropských médií se italskému referendu hojně věnují také média ve Spojených státech, která se ještě stále nevzpamatovala z vítězství „populismu“ v prezidentských volbách v jejich zemi. Deník The Wall Street Journal píše o „významném vítězství populismu v klíčové zemi EU“. Deník dále cituje například šéfa Banque de France Francoise Villeroye de Galhau, který nepříliš přesvědčivě tlumí veškeré obavy s tím, že údajně nejde o situaci podobnou té po brexitu.

Nepříznivě na výsledek italského referenda reagovaly také světové trhy, což zcela jistě neprospěje ani těžce zkoušenému italskému bankovnímu sektoru. Vedle Itálie se již začíná projevovat nejistota trhů také ve Španělsku. Italský ministr pro evropské záležitosti Sandro Gozi navíc dle amerického deníku varoval, že rezignace premiéra Renziho bude mít negativní důsledky pro celou Evropu. „Evropa potřebuje Renziho pro oživení ekonomiky.“

Za jednoho z hlavních vítězů italského referenda považuje The Wall Street Journal bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, jehož Forza Italia je podle průzkumů s asi 12 % třetí nejsilnější politickou stranou v zemi. „Někteří politologové tvrdí, že osmdesátiletý Berlusconi by mohl při sestavování nové koaliční vlády hrát roli jakési šedé eminence,“ píše americký deník s odkazem na politika, který se stal premiérem země poprvé již v roce 1994 a naposledy před osmi lety.

Výsledek italského referenda považuje za znepokojivý také americký deník The Washington Post, který se obává, že by „Trumpovi fanoušci po odstoupení Renziho mohli Evropu uvrhnout do krize“. „Demise Renziho by mohla umést cestu Hnutí pěti hvězd Beppe Grilla k moci. Ten se již nechal slyšet, že by po případném úspěchu ve volbách inicioval referendum o vystoupení z EU. Referendum by přitom destabilizovalo křehkou italskou ekonomiku a zejména bankovní sektor.“

Americký deník se dále pouští do srovnání Grilla s Trumpem. Ostatně samotný Grillo v jednom z rozhovorů připustil, že jeho hnutí má s politikou prezentovanou Donaldem Trumpem mnoho společného. Podle americkým deníkem citovaného vlivného německého novináře Jana Fleischhauera má však Grillo mnoho podobného také s bývalým italským diktátorem Benitem Mussolinim. „Zatímco jeho antiestablishmentová rétorika zní lákavě, uvnitř je vlastně antidemokratická,“ napsal před třemi lety Fleischhauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…