Ivan David: Národní státy mají zanikat, představují si v Bruselu. Ten obří dluh za koronavirus...

11.09.2020 13:08

Europoslanec za SPD Ivan David se staví proti finanční pomoci EU členským státům včetně Česka. V rozhovoru pro RadioZet.cz varoval před nepříznivými důsledky, které nastanou. „Evropská unie se snaží zadlužit jednotlivé státy a není daleko doba, kdy přijde exekutor,“ upozorňuje David s tím, že hodná unie, která rozdává peníze na pomoc je demagogie.

Ivan David: Národní státy mají zanikat, představují si v Bruselu. Ten obří dluh za koronavirus...
Foto: archiv
Popisek: MUDr. Ivan David, český psychiatr. Za politické hnutí SPD byl zvolen poslancem Evropského parlamentu

Koronavirová situace podle Davida nevyznívá pro naši vládu tak nepříznivě. To, jak pandemii zvládá, hodnotí jako ve škole známkou 2 až 2 minus. Jako lékař považuje nošení roušek za daleko lepší než nic. Je však potřeba si uvědomit jejich symbolický význam: „Měli bychom dokázat, že jsme schopni se chovat odpovědně, nosit roušky a nedávát špatný příklad těm, kteří si myslí, že jde o bezdůvodné omezení svobody,“ míní politik.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí

Varoval, že důsledky, které v návaznosti na zastavení ekonomiky na jaře nastanou, budou drastické. „Může dojít k celé řadě krizových jevů, které se promítnou do společenského a ekonomického života,“ připomněl především zavislost naší společnosti na trvalém růstu ekonomiky, kdy jakákoliv stagnace či pokles ji existenčně ohrožuje.

V reakci na to, že se česká vláda rozhodla pro bezprecedentní schodek státního rozpočtu, uvedl, že bychom se měli zadlužovat pokud možno co nejméně. Rouškovné ve výši 5 tisíc pro seniory komentoval slovy, že „senioři bývají věrní voliči, kteří často hlasují stereotypně, až do naprostého zklamání“.

Následně se věnoval tomu, jak koronavirovou krizi zvládá Evropská unie obecně. Do jisté míry je tu oprávněná kritika, že Evropská komise, potažmo Evropská unie, situaci nezvládá.

V první vážnější krizi se ukázalo, že jednotná Evropa je mnohem křehčí, než by se mohlo na první pohled zdát. „EU je velmi křehká, a to, že se to na první pohled nezdá, svědčí o tom, že pohled je málo informovaný a vzdálený tomu, jaká situace je. Zájmy jednotlivých skupin státu jsou různé, často protichůdné,“ uvedl David s tím, že křehkost unie ukázal rovněž brexit a situace, která nastala po něm.

„Čím dál více lidí bude chápat, že národní stát je podle představ budovatelů Evropské unie něčím, co má postupně zanikat. Tlačí se na to, aby byly postupně přebírány jeho kompetence,“ sdělil poslanec Evropského parlamentu, že cílem je, aby úloha státu byla stále menší.

Jako velkou zátěž pro budoucí generace označil fakt, že se Evropská komise rozhodla vypůjčit na boj s koronavirem 750 miliard euro. Vnímá to jako strategický krok: „Někdo mě může obvinit, že si vymýšlím teorie spiknutí..., ale je to snaha společně zadlužit státy Evropského parlamentu. Je jasné, že není daleko doba, kdy přijde exekutor a bude potřeba tyto prostředky splácet,“ upozornil.

Tyto vypůjčené peníze se navíc rozdělují velmi nerovnoměrně. „Jsme sice spoludlužníky, ale profit, který z toho budeme mít, je nanejvýš problematický. Spíš bych se obával velmi nepříznivých důsledků,“ pokračoval europoslanec.

„Demagogicky se to vykládá tak, že hodná Evropská unie rozdává peníze na pomoc jednotlivým státům, ale je to tak dětinské. Jako když hodný tatínek koupí dovolenou v Karibiku, na kterou si půjčí, ačkoliv tomu jeho příjmy neodpovídají,“ nabídl srovnání David. „Až přijdou zmiňované důsledky, bude se celá záležitost hodnotit jinak a v té chvíli bude Evropská unie ještě křehčí,“ zdůraznil.

Závěrem přišel dotaz, jak vidí vztah mezi Velkou Británii a Evropskou unií. „Žádný stát, který má zájem na dobrých vztazích s ostatními, se nesnaží jít do zbytečných konfliktů, pokud za něj jaksi nejednají takový experti, jako u nás předseda Senátu Miloš Vystrčil. V případě brexitu se hovořilo o tom, jak to pro Británii bude zničující, zatím nic takového nevidíme a věřím, že ani neuvidíme,“ uzavřel Ivan David s tím, že pro Británii bude odchod naopak velmi příznivý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…