Izrael: Nespoléhat na mocnosti, radí Bohbot. Vztahy s Ruskem? Je to jinak

16.10.2023 21:00 | Monitoring

Třetí světová válka je očekávaná, říká v pořadu moderátorky Jany Bobošíkové Aby bylo jasno žid a rodilý Izraelec, bývalý konzultant izraelské protiteroristické akademie a firem izraelského zbrojního průmyslu a též politik hnutí Trikolora David Bohbot. V rozhovoru se vyjádřil k aktuálnímu konfliktu v Izraeli i ke geopolitické situaci ve světě.

Izrael: Nespoléhat na mocnosti, radí Bohbot. Vztahy s Ruskem? Je to jinak
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Bobošíková hned z kraje rozhovoru připomněla, že české vztahy k Izraeli jsou konstantou v české zahraniční politice. Československo z iniciativy Tomáše Garrigua Masaryka uznalo v roce 1918 židovskou národnost za jeden z prvních států světa. Vznik státu Izrael dále podporoval i Jan Masaryk. Uznán byl i komunistickou vládou Klementa Gottwalda. V podpoře Izraele dále pokračovali prezidenti Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman i Petr Pavel.

Rodilý Izraelec, žid a politik hnutí Trikolora David Bohbot za neutuchající podporou vidí dva důvody. Prvním z nich je podle jeho názoru fakt, že na českém území v minulosti žilo mnoho lidí židovského vyznání, kteří byli pracovití a podíleli se na zlepšování kvality života, čehož si mnoho Čechů váží a pamatuje na jejich dobré vztahy. „Dalším důvodem je, že mnohokrát byli židé nuceni zapomenout své náboženství. Změnit si jména, nepřiznat, že jsou židé a tak dál. Stalo se to mnohokrát i tady v České republice. A podle mě je velmi velké procento lidí, kteří mají židovské kořeny, a neříkám, že všichni o tom vědí, ale mnoho Čechů to tuší,“ shrnul Bohbot důvody sympatií Čechů se židy.

V souvislosti s aktuálním konfliktem, kdy Hamás 7. října napadl Izrael, Bohbot nastínil aktuální dění v Izraeli. Izrael se momentálně snaží najít lidi, kteří byli Hamásem uneseni, připravuje svou armádu a pohřbívá své mrtvé. „Rozloučit se se svými mrtvými příbuznými trvá – mnoho lidí umřelo,“ dodal Bohbot.

„Teď je Izrael ve vyčkávacím režimu. Snaží se zajistit, aby co nejvíce Palestinců odešlo ze středu Gazy, kde se ví, že Hamás sídlí. Tam bude podniknuta operace,“ uvedl Bohbot a doplnil, že Hamás lidem neumožňuje Pásmo Gazy opustit.

Navzdory těmto okolnostem Bohbot věří, že se do Izraele ve středu či čtvrtek vrátí jakožto dobrovolník. „Nechci se s nikým srovnávat, ale jsem moc pyšný na to, že Izraelci neutíkají,“ uvedl s tím, že mladí a bojeschopní lidé přicházejí do Izraele na pomoc.

„Třetí světová válka je očekávatelná.“

Bobošíková se dále se zmínkou konfliktu na Ukrajině a rostoucího napětí na Tchaj-wanu Bohbota zeptala, zda by se lidé měli obávat možnosti třetí světové války.

„Ano, samozřejmě. Je to očekávané,“ zněla jasná odpověď bezpečnostního experta izraelského původu.

K napětí na Tchaj-wanu připomněl, že Čína chce Tchaj-wan zpět a kvůli aktivnímu nesouhlasu Spojených států amerických hrozí, že konflikt přeroste do globálních rozměrů. „Nevím, proč kvůli Tchaj-wanu musíme všechny dostat do problémů. Nestačila Ukrajina?“ vznesl rétorickou otázku Bohbot.

Strany, které by pro sobě v možné třetí světové válce stály, se už podle jeho názoru začaly tvořit. A to zejména, když Velká Británie začala tlačit Rusko k Íránu a Číně. K Číně nicméně dodal, že na tom, co se v Izraeli děje, má rozhodně menší zájem než třeba Spojené státy a Rusko. „Je to boj mezi Ruskem a Amerikou. Samozřejmě Rusko je limitované svým vztahem k Íránu a Američané musejí udělat všechno pro to, aby ukázali jednotu a to, že Izrael patří na jejich stranu,“ vysvětlil Bohbot s tím, že Izrael snahu Spojených států dlouhodobě odmítá. Jako příklad tohoto odmítnutí Bohbot zmínil odmítnutí Izraele posílat peníze na Ukrajinu.

Vztahy mezi Ruskem a Izraelem jsou celkově podle slov Bohbota jiné, než se mnozí snaží předstírat, že jsou. „Vím, že prezident Putin s Izraelem moc sympatizuje. Kdyby byla jiná doba, tak by to ukázal.“

Že mnoho lidí v Americe Izrael také podporuje, je podle Bohbota hezké. Izrael by se nicméně neměl spoléhat ani na jednu z mocností. „Ne všechno, co tyto velmoci dělají, je čistě ze sympatie. Jsou i jiné důvody. Každopádně Izrael by neměl spoléhat na nikoho, na žádnou podporu,“ prohlásil a dodal, že Izrael doposud po nikom podporu nepožadoval a nedoprošoval se jí. „Když někdo chce posílat něco, skvělý. Když ne, to neznamená, že je to nepřítel,“ řekl a s úsměvem dodal, že Izrael se má spoléhat jen na Izrael a na židy, kteří mají dost peněz.

Tlak z Bruselu

Zopakoval, že v České republice s Izraelem sympatizuje spousta lidí, tlak vyvíjený z Bruselu je však velký. Bohbot si ho vysvětluje nepoměrem počtu židů a muslimů v Evropě.

„Nedá se to vůbec srovnávat. Ti lidé, co přijeli sem, nejsou moc klidní. Žádají a většinou dostanou, co chtějí. Mají velkou sílu, volí si své politiky. Mají vliv a tito lidé tlačí k tomu, aby Evropa stála proti Izraeli. To je moc nebezpečný,“ zdůraznil.

Na Izrael to nicméně vliv mít nebude, podle Bohbota je silný i sám o sobě. Očima člověka žijícího v Evropě se však pozastavil nad tím, kam až bude Evropa ochotna zajít ve své ztrátě identity.

Kritika izraelského premiéra

V posledních dnech se v Izraeli spustila vlna kritiky vůči premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Bohbot si to vysvětluje lidskou závistí. „Mnoho lidí má něco proti Netanjahuovi. Já vnímám obě strany. Je to zkušený politik, silný člověk,“ vypověděl o izraelském premiérovi Bohbot. Na jeho výměnu podle jeho názoru stejně není čas: „Není čas nahradit premiéra. Všichni musejí stát spolu, a kdokoliv útočí na Netanjahua, je to zbytečné.“

„Musím na rovinu říct, Palestinci odvedli dobrou práci,“ řekl k nenadálému útoku Hamásu bezpečnostní expert. Důvodem překvapivého útoku je podle něj i rutina, do které Izraelci upadli. „Lidé používali strašně dlouho ty samé systémy. Nepřítel měl čas vše vyzkoumat a zjistit,“ zmínil Bohbot.

Též vypověděl o svém přesvědčení, že izraelské zpravodajské služby o plánovaném útoku věděly, netušily však, kdy se má odehrát. „Málo Palestinců vědělo, kdy to přesně bude. Všechno ostatní cvičili a naučili se ty nejlepší metodiky – ty, které používá Mosad a Šabak,“ jmenoval bezpečnostní organizace Izraele.

Podpora Palestiny z Berlína a Francie

Bobošíková dále připomněla, že útok Hamásu na Izrael posílil antisemitistické nálady v některých evropských státech či městech, mezi nimi například v Berlíne v Německu a ve Francii stoupá obava židů o své bezpečí.

Bohbot Bobošíkové prozradil, že pokud by byl ve vládě, nic takového by se v České republice nestalo. Poznamenal, že Česku v tuto chvíli nepobývá tak velké množství muslimů. Problémy podle Bohbota začínají ve chvíli, kdy se v daném státě nachází více než pět procent muslimů. „Přinášejí jinou, násilnější kulturu a chování,“ v tom Bohbot spatřuje hrozbu. Vláda navíc ohledně této hrozby terorismu nedělá nic. „Samozřejmě když ignorujeme něco, co se dennodenně děje v Evropě, přijde to i sem,“ shrnul situaci.

Česká vláda podle něj nezvládla ani situaci s repatriací českých občanů z Izraele. Bohbot zmínil, že ho to nepřekvapuje. „Evidentně nebyla připravena na takovouto situaci,“ řekl s tím, že vláda jednala „amatérsky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…