Izrael lokalizoval ústředí Hamásu. Je pod nemocnicí. Chystá se masivní úder

28.10.2023 6:38

Izrael dnes v noci podle mluvčího tamních obranných sil zahajuje větší pozemní operaci v Pásmu Gazy, které mají předcházet vzdušné útoky. Izraelská armáda a tamní premiér Benjamin Netanjahu také oznámili, že se podařilo lokalizovat hlavní úkryt teroristů z Hamásu – ozbrojenci si jej vybudovali pod hlavní nemocnicí v Gaze Al Šífa. „Z nemocnic dělají ústředí svého teroru,“ poznačil Netanjahu a dodal, že je něco takového „nemocné“.

Izrael lokalizoval ústředí Hamásu. Je pod nemocnicí. Chystá se masivní úder
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

O vstupu pozemních sil Izraele do Pásma Gazy v rámci rozšířené operace informoval izraelský deník Ha'arec a potvrdil jej také mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari. „V posledních hodinách jsme zvýšili počet útoků v Gaze. Letectvo široce útočí na podzemní cíle a teroristickou infrastrukturu, a to velmi významně. V návaznosti na útočnou činnost, kterou jsme prováděli v posledních dnech, pozemní síly dnes večer rozšiřují pozemní činnost,“ informoval.

Obyvatelé Gazy podle americké televize CNN popisují, že údery byly nejintenzivnější, jaké zažili od doby, kdy Izrael před téměř třemi týdny zahájil odvetu za teroristický útok Hamásu ze 7. října. Pásmo Gazy má být také odpojeno od internetového připojení.

Zda aktuální oznámení předznamenává začátek pozemní operace v Pásmu Gazy či jde o menší bojovou operaci, zatím není jasné. Podle zpravodajců CNN v jižním Izraeli Gazou otřáslo několik explozí a v oblasti měla být „neobvyklá a intenzivní“ vojenská aktivita.

Izrael také oznámil, že shromáždil důkazy o lokaci velitelství Hamásu. Izraelská armáda a tamní premiér Benjamin Netanjahu sdíleli, že si Hamás zvolil jako svůj hlavní úkryt komplex pod nemocnicí Al Šífa, jež je největším zdravotnických zařízením v Gaze.

„Hamás-ISIS je nemocný. Z nemocnic dělají velitelství svého teroru,“ komentoval umístění velitelství teroristické organizace pod významnou nemocnici v Gaze izraelský premiér.

Dle agentury Reuters navíc Izraelci upozorňují na to, že Hamás stále disponuje nemalými zásobami paliva, které mají být k dispozici v tamních nemocnicích, avšak namísto toho jsou používány k účelům teroristů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…