Já se nebudu zastávat nějakého opilce. Ale je to člen vaší strany, pitval Moravec incident v Zemanově štábu

28.01.2018 13:58

Moderátor České televize Václav Moravec zhodnotil druhou přímou volbu prezidenta. Do Žižkovské věže si k okomentování těsného vítězství Miloše Zemana pozval předsedy Pirátů a KSČM Ivana Bartoše a Vojtěcha Filipa. Šéf komunistů mimo jiné prozradil, že politické strany mají před sebou obří úkol. Udržet rozvoj lidstva.

Já se nebudu zastávat nějakého opilce. Ale je to člen vaší strany, pitval Moravec incident v Zemanově štábu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Předseda Pirátů k přímé volbě prezidenta poznamenal, že v poslední době se v každých volbách v Česku vyhrocuje kampaň za hranu. „Nejjednodušší kampaň je vyvolat ten svár,“ uvedl Bartoš. Od Zemana i nadále očekává, že bude vyvolávat sváry. „Já si nemyslím, že by tímto vítězstvím v jeho duši zavládl klid a stane se smířlivějším,“ konstatoval Bartoš.

Už před prezidentskými volbami ostatně vyvíjel tlak na politické strany kvůli sestavení vlády a bude v tom nepochybně pokračovat i nadále. „Viděli jsme, jak se ve štábu Miloše Zemana tetelil Tomio Okamura, který potřebuje legitimizaci svého hnutí. Byl tam taky pan Chovanec, který asi nešel jen tak náhodou kolem,“ podotkl Bartoš.   

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Vojtěch Filip doplnil, že Zeman má před sebou jasný úkol. Musí udržet Českou republiku stabilní a hájit naše zájmy v zahraničí. „A i proto, že je Miloš Zeman silnou osobností, je toho schopen. Víte, ten tlak, který je na nás vyvíjen z jedné strany z Německa a z druhé strany z Francie ohledně kvót, je opravdu veliký,“ řekl Filip. Obratem dodal, že každá volba štěpí společnost a je na politicích, aby ty rozdělené tábory nějak spojili, a to se bohužel ne vždy daří.

Politické strany však mají podle Filipa ještě jeden úkol. Takřka titánský. „Ten úkol pro ty strany je obrovský. Udržet rozvoj lidstva,“ uvedl Filip s tím, že má na mysli politické strany obecně a především strany levice.  

Česká republika ale nesmí zůstat jen u řešení migrační krize, ale podporovat také českou ekonomiku, která je silně závislá na exportu. Proto vyvěsil vlajku EU na Hradě, podpořil 45. prezidenta USA Donalda Trumpa, ale jednal i s britskou královnou i v Rusku a v Číně.

Když se znovu dostal ke slovu Bartoš, zdaleka neviděl budoucnost levice tak růžově. Zdá se mu, že současný premiér v demisi v zásadě vyhrál díky programu ČSSD, který ovšem oblékl do modernějšího hávu. To ČSSD právě netěší. Nemluvě o tom, že předseda vlády v řadě míst vyhazuje lidi napojené na ČSSD, proti čemuž se může začít brzy bouřit členská základna. Nemluvě o tom, že Tomio Okamura, který se podle Bartoše těší na spolupráci s ČSSD, není podle šéfa Pirátů demokratickým politikem.

Moravec poté vrátil debatu zpět k prezidentské volbě. Uveřejnil průzkum agentury Kantar TNS, podle nějž jen 52 procent voličů Jiřího Drahoše volilo pana profesora proto, že ho opravdu chtěli za prezidenta. Dalších 47 procent volilo Jiřího Drahoše spíše proto, že nechtělo Miloše Zemana. U prezidenta to bylo jinak. 77 procent voličů Miloše Zemana si tohoto pána opravdu přálo za prezidenta. Jen 22 procent volilo Zemana proto, aby nevyhrál Drahoš. Jedno procento voličů se prý nedokázalo rozhodnout, jak na položenou otázku průzkumu odpovědět.

Moderátor poté připomněl potyčku lidí ze štábu Miloše Zemana s novináři v souvislosti s kolapsem jednoho muže v Top Hotelu Praha. Moderátor podotkl, že šlo o člena KSČM a přispěvatele serveru ParlamentníListy.cz Milana Rokytku. Vojtěch Filip dal od Milana Rokytky okamžitě ruce pryč. „Já se nebudu zastávat nějakého opilce. Já doufám, že to není člen strany. Já si to ověřím,“ zdůraznil Filip. Bartoš dodal, že profesionální ochranka musí vědět, jak se má chovat, a ví, že má spíše krotit emoce, než vyvolávat konflikty.

Pak před kamerami přišlo znovu na přetřes sestavování vlády. „KSČM určitě nebude součástí vládní koalice. Program KSČM je minimálně v zahraničněpolitické oblasti zcela odlišný od jiných politických stran,“ zdůraznil. Bartoš doplnil, že Babiš teď pravděpodobně čeká na to, jak dopadne sjezd ČSSD. Lidovci se také nebrání vládní spolupráci, ale trvají na podmínce, že trestně stíhaná osoba nesmí být ve vládě, na což zase nepřistoupí Andrej Babiš.

Když se první hodina debaty blížila k závěru, Moravec ještě otevřel téma lithium. Filip zdůraznil, že téma lithia rozhodně není mrtvé, byť o tom údajně takto mluvil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda komunistů zdůraznil, že poslanci ve sněmovně prohlásili memorandum za neplatné od počátku. Z právního hlediska však tento verdikt není závazný. Nemá tedy smysl vést debatu o případných dodatcích k onomu mnohokrát zmiňovanému memorandu, tedy nemá podle Filipa sebemenší smysl diskutovat.

Bartoš nabídl trochu jiný pohled na memorandum. „To je jako, když se mi tady dohodneme, že spolu zítra nějak půjdeme, já vám to tedy podepíšu, ale já vám zítra zavolám, že nikam nejdu. Vy mě tady pak můžete popotahovat v médiích, že Bartoš něco slibuje a neplní,“ uvedl Bartoš.

Než Václav Moravec uzavřel první hodinu diskuse, dozvěděl se od Vojtěcha Filipa, že komunisté čekají na další nominaci uchazečů o post šéfa komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Až bude možné nominace podat, komunisté znovu nominují Zdeňka Ondráčka. „My do toho znovu jdeme,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…