Jak nakonec dopadne David Rath? Velmi zajímavý a zasvěcený názor

19.08.2015 9:12

Do kauzy uniklých nahrávek a e-mailů týkajících se údajných úplatků pro ČSSD a zakázky pro Českou poštu se zapojil i Nadační fond proti korupci. Poskytl právní pomoc podnikateli Lukáši Čadkovi, kterému údajně pošta dluží milion korun. Ředitel fondu Petr Soukenka však soudí, že v kauze jde o víc než o úplatek. Uvedl to v rozhovoru pro MF Dnes, kde okomentoval i kauzu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Jak nakonec dopadne David Rath? Velmi zajímavý a zasvěcený názor
Foto: Archiv NFPK
Popisek: Petr Soukenka, Nadační fond proti korupci.

Kauzu České pošty a uniklých nahrávek a e-mailů hovořících o úplatcích pro ČSSD bude na návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) projednávat Bezpečnostní rada státu. Podle ředitele Nadačního fondu proti korupci je tato informace neuvěřitelná. „Nejdřív jsem si myslel, že jde jen o výstřel pro média. Byl jsem šokovaný, že premiér ministrově žádosti vyhověl,“ říká Soukenka s tím, že si neumí představit informace, které by měly zavdat příčinu, aby se případem zabývala Bezpečnostní rada státu. „Dokázal bych to pochopit ve chvíli, kdyby České poště hrozila invaze 500 ozbrojených mužů, kteří by chtěli vyloupit podnik nebo jeho datové centrum,“ dodává.

Ať už si prý myslíme o spouštěčích celého příběhu kolem podnikatele Lukáše Čadka cokoliv, v jádru kauza není mimo mísu. Soukenka tvrdí, že je možné, že kauza je daleko závažnější, než třímilionový úplatek. „Jinak nevím, jak si chování ČSSD vysvětlit,“ uvádí ředitel Nadačního fondu proti korupci.

Čadkův postup však Soukenka nepovažuje za ideální. „Nějak celou věc rozehrál a je teď v ajfru. V uvozovkách si užívá pozornost médií. Mně třeba teď tvrdil, že možná bude muset na nějakou dobu opustit zemi, aby pak zvedl telefon novináři a pálil jedno ostré vyjádření za druhým,“ nechápe Soukenka. Sám prý Čadkovi radil, ať se spíše drží zpátky a nedegraduje ideu, za kterou původně šel. „Nemyslím si však, že on by byl hlavním hráčem, který případ řídí,“ podotýká.

Rath je prachsprostý zloděj

V rozhovoru pro MF Dnes se Soukenka vyjádřil i k trestu pro politika Davida Ratha. Uvedl, že výše trestu mu přijde zcela adekvátní. Dle něj by mělo být navíc u korupčních a tunelářských kauz jejich nezbytnou součástí zabavování majetku. Ředitel Nadačního fondu proti korupci argumentuje tím, že Rath může ve výsledku za mřížemi strávit necelé čtyři roky, a pokud má někde ulité peníze, může se vrátit zpět do politiky.

To, že by Rath uprchl před výkonem trestu do zahraničí, nepovažuje Soukenka za pravděpodobné. „On není jako Krejčíř, který se může pohybovat kdekoliv. Rath potřebuje aspoň trochu mediálního zájmu. Přestože jste odsouzeným, přece jen tu něco znamenáte,“ vysvětluje Soukenka. „Rath si odsedí trest, a už během výkonu trestu si může vytvářet gloriolu a la Kajínek. A třeba někteří lidé zapomenou, že Rath je prachsprostý zloděj. Vezměte si, s jakým opovržením koukáte na zloděje, který v supermarketu ukradne dvě lahve. Pan doktor Rath ukradl miliony, a nahlíží se na něj s respektem,“ konstatuje ředitel Nadačního fondu proti korupci.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …