Jako Německo. Doslova. Španělsko končí s jádrem. Ale Rusové se můžou radovat

29.12.2023 13:30 | Monitoring

Španělsko potvrdilo ukončení výroby jaderné energie a prodloužilo lhůty pro projekty obnovitelných zdrojů energie. Podle oficiálního plánu bude všech sedm zbývajících reaktorů odstaveno v letech 2027 až 2035. Španělský ekonom Daniel Lacalle ve svém vyjádření na sociálních sítích označuje zelenou politiku tamní vlády za „směšnou“, protože země zároveň výrazně znásobuje nákup ruského zkapalněného zemního plynu.

Jako Německo. Doslova. Španělsko končí s jádrem. Ale Rusové se můžou radovat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tanker na přepravu LNG

Španělsko ve středu potvrdilo plány na uzavření tamních jaderných elektráren do roku 2035, když představilo energetická opatření včetně prodloužených lhůt pro projekty obnovitelných zdrojů a revidované akce pro obnovitelné zdroje. 

Pět existujících jaderných elektráren v současné době pokrývá pětinu potřeby elektřiny ve Španělsku. Předběžná dohoda vlády s provozovateli elektráren o ukončení jejich provozu byla sjednána již v roce 2019, informoval server oEnergetice.cz.

Nakládání s radioaktivním odpadem a demontáž elektráren, jejichž odstavení začne v roce 2027, bude stát přibližně 20,2 miliardy eur a bude hrazeno z fondu podporovaného provozovateli elektráren, uvedla tamní vláda.

Ekonom Daniel Lacall sdělil, že zpráva o vyřazování jaderných elektráren v roce 2027, je lépe pochopitelná spolu se skutečností, že do Španělska proudí značné objemy LNG z Ruska: „Španělská směšná ‚zelená‘ energetická politika... Španělsko v roce 2023 šestinásobně zvýšilo nákup ruského zkapalněného zemního plynu,“ uvedl ekonom na sociální síti X.

Španělsko je evropská země, která dováží nejvíce zkapalněného zemního plynu z Ruska a podle místních médií na Iberském poloostrově dosáhla letos rekordu v nákupu.

„Rok 2023 se uzavře jako rok, kdy do španělského systému vstoupilo nejvíce ruského plynu ve své historii,“ uvádí deník El Mundo ve svém článku. Noviny připomínají, že Rusko je třetím dodavatelem uhlovodíků do Španělska, hned za Alžírskem a Spojenými státy, s 18,1% podílem na celkovém dovozu plynu do této evropské země.

Budoucnost jaderných elektráren, které vyrábějí přibližně pětinu španělské elektřiny, byla během nedávné volební kampaně jedním z hlavních témat, přičemž opoziční konzervativní Lidová strana (PP) se zavázala zvrátit plánované ukončení provozu. Nedávno jedna z hlavních podnikatelských lobby vyzvala k prodloužení využívání těchto elektráren, uvedla agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…