Jaroslav Bašta ještě jednou ke kauze novičok: Nemohu se ubránit myšlence, že...

08.04.2018 6:06 | Zprávy

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se v komentáři pro První zprávy.cz ještě jednou vrátil k případu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala otráveného ve Velké Británii. Bašta tuto kauzu spojuje s jinou záležitostí, která se měla odehrát v Sýrii. Údajně šlo o past nastraženou na Rusko, které se ale Moskva vyhnula.

Jaroslav Bašta ještě jednou ke kauze novičok: Nemohu se ubránit myšlence, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Premiérka Velké Británie Theresa Mayová jednoho dne předstoupila před poslance a oznámila, že v útoku na někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala stála Ruská federace. Nechybělo mnoho a možná by došlo i k aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy NATO, který zavazuje spojence pomoct napadenému partnerovi. Bašta však podle svých vlastních slov čekal na okamžik, kdy Theresa Mayová předloží jasné důkazy spojující Rusko s útokem na Skripala. Čekal marně.

Britská strana měla prý dostat na počátku března varování, že dojde k útoku na britské půdě. K chemickému útoku. V podobné době, na přelomu února a března, dostala podle Bašty varování i ruská strana, že dojde k útoku chemickými zbraněmi v Ghútě v Sýrii.

„Jejich verze předpokládala, že organizace Bílé přilby zorganizuje falešný chemický útok s množstvím obětí, který bude okamžitě přenášen satelitním vysíláním do celého světa. Jako odvetu Spojené státy zasáhnou vládní čtvrť v Damašku raketami. Nejprve ruský velvyslanec v USA a posléze (13. 3.) náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov varovali Spojené státy před tímto postupem, který by vedl k vojenské konfrontaci obou velmocí. Syrský scénář se naštěstí nenaplnil,“ oddechl si Bašta.

Někdejšímu diplomatovi se zdá zajímavé, že zakladatelem organizace Bílé přilby je bývalý britský důstojník James Le Mesurier a Gerasimovo varování před údajně chystaným útokem Bílých přileb přichází ve stejné době jako projev Theresy Mayové v britském parlamentu. Právě kvůli této časové shodě si Bašta položil otázku, zda informace o údajném zapojení Ruska do útoku na Skripala a o údajně chystaném útoku v Ghútě předala Rusům a Britům jedna a tatáž osoba. Osoba, která si přála rozpoutat válku.

„Nemohu se ubránit myšlence, že kdyby se britští a ruští zpravodajci sešli a udělali nepředstavitelné a prozradili si navzájem své zdroje tak závažných informací, možná by zjistili, že obě strany spolupracují se stejnými lidmi nebo institucemi. Ostatně v dějinách špionáže podobných epizod najdeme dost. Někdy se za tím skrývá pomsta, jindy jen touha prodávat zbraně oběma válčícím stranám,“ uzavřel svůj text Bašta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…