Je Afrika místem zaslíbeným? Alespoň Fiala si to myslí

03.11.2023 14:50 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala odletěl v pátek 3. listopadu na pracovní cestu do Subsaharské Afriky, při které navštíví Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny. Český premiér se setká s nejvyššími představiteli těchto států a podpoří podnikatele v pronikání na tamní trh a české rozvojové projekty. I proto doprovází předsedu vlády dvě desítky firem a zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR pod vedením prezidenta svazu Jana Rafaje.

Je Afrika místem zaslíbeným? Alespoň Fiala si to myslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Několik dní poté, co Fiala podpořil na demonstraci na Staroměstském náměstí Izrael, vyrazil na pracovní cestu do Afriky.
 
„Moje vláda mění přístup k Africe. Je to světadíl s velkým potenciálem pro naše firmy. Chceme jim ještě více otevřít dveře na tamní trhy, proto tuto cestu absolvuji ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. České firmy mají ve světě velmi dobrý zvuk a Afrika je důležitým partnerem pro Česko, ale i pro Evropskou unii. V zemích, které navštívím, se setkám s nejvyššími představiteli těchto zemí, abych u nich české firmy maximálně podpořil,“ uvedl na oficiálních stránkách vlády premiér Petr Fiala.
 
Afrika je pro Českou republiku a další země Evropské unie stále významnějším strategickým partnerem v oblasti mezinárodní politiky, bezpečnosti a podnikání. Vzhledem k narůstajícímu vlivu Ruska a Číny na tomto kontinentu české firmy aktivně usilují o posílení své přítomnosti, využití potenciálu afrických trhů a rozvoj vztahů založených na vzájemném respektu a spolupráci.
 
I proto s premiérem vyrazil na cestu prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, který podnikatelskou delegaci vede. V rámci delegace ho doprovázejí zástupci více než dvacítky firem.
 
„Jsem rád, že se spolu s předsedou vlády vydáváme právě do Afriky. Už několik let ve Svazu průmyslu upozorňujeme, že je potřeba český export směřovat i jinam než do Evropy. Africký kontinent je právě jednou z oblastí, kam by bylo dobré tuzemský export diverzifikovat. Vybrané země regionu představují lídry v oblasti technologií, průmyslu a inovací. Zároveň jde o geopoliticky strategickou oblast nabízející českým firmám mnohé příležitosti pro budoucí spolupráci,” uvedl Rafaj. 
 
Africké země je podle Fialy nutné brát jako důležité partnery Česka i Evropské unie. Řada evropských zemí má historické a přirozené vazby na africké země, ale unie v posledních letech vztahy podcenila, zmínil Fiala těsně před odletem.
 
A jaký je konkrétní program premiéra Fialy na jeho cestě? 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…