Je Afrika místem zaslíbeným? Alespoň Fiala si to myslí

03.11.2023 14:50 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala odletěl v pátek 3. listopadu na pracovní cestu do Subsaharské Afriky, při které navštíví Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny. Český premiér se setká s nejvyššími představiteli těchto států a podpoří podnikatele v pronikání na tamní trh a české rozvojové projekty. I proto doprovází předsedu vlády dvě desítky firem a zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR pod vedením prezidenta svazu Jana Rafaje.

Je Afrika místem zaslíbeným? Alespoň Fiala si to myslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Několik dní poté, co Fiala podpořil na demonstraci na Staroměstském náměstí Izrael, vyrazil na pracovní cestu do Afriky.
 
„Moje vláda mění přístup k Africe. Je to světadíl s velkým potenciálem pro naše firmy. Chceme jim ještě více otevřít dveře na tamní trhy, proto tuto cestu absolvuji ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. České firmy mají ve světě velmi dobrý zvuk a Afrika je důležitým partnerem pro Česko, ale i pro Evropskou unii. V zemích, které navštívím, se setkám s nejvyššími představiteli těchto zemí, abych u nich české firmy maximálně podpořil,“ uvedl na oficiálních stránkách vlády premiér Petr Fiala.
 

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Afrika je pro Českou republiku a další země Evropské unie stále významnějším strategickým partnerem v oblasti mezinárodní politiky, bezpečnosti a podnikání. Vzhledem k narůstajícímu vlivu Ruska a Číny na tomto kontinentu české firmy aktivně usilují o posílení své přítomnosti, využití potenciálu afrických trhů a rozvoj vztahů založených na vzájemném respektu a spolupráci.
 
I proto s premiérem vyrazil na cestu prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, který podnikatelskou delegaci vede. V rámci delegace ho doprovázejí zástupci více než dvacítky firem.
 
„Jsem rád, že se spolu s předsedou vlády vydáváme právě do Afriky. Už několik let ve Svazu průmyslu upozorňujeme, že je potřeba český export směřovat i jinam než do Evropy. Africký kontinent je právě jednou z oblastí, kam by bylo dobré tuzemský export diverzifikovat. Vybrané země regionu představují lídry v oblasti technologií, průmyslu a inovací. Zároveň jde o geopoliticky strategickou oblast nabízející českým firmám mnohé příležitosti pro budoucí spolupráci,” uvedl Rafaj. 
 
Africké země je podle Fialy nutné brát jako důležité partnery Česka i Evropské unie. Řada evropských zemí má historické a přirozené vazby na africké země, ale unie v posledních letech vztahy podcenila, zmínil Fiala těsně před odletem.
 
A jaký je konkrétní program premiéra Fialy na jeho cestě? 
 
 
V Addis Abebě se český předseda vlády setká se svým protějškem Abiy Ahmedem, ministrem obrany Abrahamem Balayem a také prezidentkou Etiopie Sahle-Work Zewdeovou. Mezi hlavní témata jednání bude patřit rozvoj bilaterálních vztahů a možnosti prohloubení spolupráce v ekonomické oblasti a rozvoji etiopské energetické infrastruktury, zdravotnictví a rozvoji vodního hospodářství. 
 
V Nairobi čeká premiéra Fialu jednání s prezidentem Keni Williamem Rutem. Setká se také s ministrem obrany Keňské republiky Adenem Dualem a ministrem vnitra Kithure Kindikim. Jednání v Keni bude patřit převážně rozvoji obranné a akademické spolupráce. Premiér v zemi také zahájí podnikatelské fórum, navštíví National Defence College a Národní muzeum, kde mu budou představeny české aktivity v oblasti biodiverzity, výzkumu a inovací.
 
V Nigérii se setká s prezidentem Nigerijské federativní republiky Bolou Tinubem a se státním ministrem pro plyn Ekperipe Ekpou.
 
Stěžejními tématy budou zejména rozvoj spolupráce v oblasti zemědělských technologií, potravinářství či informačních technologií. České firmy jsou zde připraveny sdílet své zkušenosti v oblasti těžby a zpracování nerostných surovin.
 
Ghana patří mezi 5 nejdůležitějších obchodních partnerů České republiky v Subsaharské Africe. Předseda vlády ČR bude jednat se svým protějškem Albanem Bagbinem a také s prezidentem Ghanské republiky Nana Addo Dankwa Akufo-Addou. Důležitými tématy jednání budou ekonomický a bezpečnostní rozvoj Ghany. Perspektivními oblastmi pro české firmy jsou především dodávky zdravotní techniky, těžební průmysl či výstavba tamní energetické sítě.
 
Návštěvu Pobřeží slonoviny zahájí Petr Fiala účastí na obchodním fóru. Poté se setká s viceprezidentem Republiky Pobřeží slonoviny Tiemoko Meylietem Koné a se svým protějškem Robertem Mambe Beugrem. Během návštěvy místní nemocnice se setká s ministrem zdravotnictví Pierrem N´Gou Dimbou. Mezi stěžejní témata jednání budou patřit rozvoj dopravy, zdravotnictví, bezpečnosti či obranného průmyslu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…