Je to tady. Senát chce řešit schopnost Zemana vykonávat funkci. Havlíček zuří: Nevkus!

11.10.2021 18:20

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) svolal na 19. října senátní ústavní komisi, která by se měla zabývat zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana. Měla by se řešit možnost aktivace článku 66 ústavy, podle níž není prezident nadále schopen zastávat svůj úřad.

Je to tady. Senát chce řešit schopnost Zemana vykonávat funkci. Havlíček zuří: Nevkus!
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

„Panu prezidentovi přeji brzké uzdravení, ale jsme v situaci, kdy je potřeba mít jasně vyříkané postupy, pokud by k brzkému uzdravení nedošlo,“ napsal senátor na Twitter s tím, že se nejprve na ústavním výboru chtějí zabývat možnými postupy při pokračující vážné nemoci prezidenta.

„Pokud by nemohl prezident vykonávat svoji funkci, bude paralyzován chod ústavních funkcí. Svolal jsem proto ústavní komisi Senátu k řešení možností, mezi které patří i mimo jiné článek 66 ústavy – prohlášení prezidenta za neschopného výkonu úřadu,“ dodal senátor.

Jako nevkusné to označil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). „Bylo by to předčasné, necitlivé a nekorektní. Cítím politický tlak a snahu o zviditelnění. Je to velmi nevkusné,“ reagoval Havlíček podle informací serveru Novinky.cz.

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Prezident Miloš Zeman je podle mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitky Zinke stabilizovaný. Jeho zdravotní stav je ale nejspíše vážnější, protože je podle dostupných informací umístěn na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). Konkrétní informace k Zemanovu zdravotnímu stavu ani Hrad, ani Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral nezveřejnili. Zavoral pouze uvedl, že je Zeman hospitalizován v souvislosti s chronickým onemocněním, s nímž se léčí.

Podle politiků i expertů má ale veřejnost právo vědět, jaký je prezidentův zdravotní stav. To si myslí i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Chtěl bych mu doporučit, pokud si to mohu dovolit, aby povolil svým ošetřujícím lékařům podávat informace o jeho zdravotním stavu,“ prohlásil Kubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…