Jefim Fištejn předložil ohromující výklad událostí v Turecku. Má v nich prý prsty Moskva a hanebný tajný plán prezidenta Obamy

27.07.2016 15:49

Redaktor Svobodného fóra Jan Jandourek si povídal s komentátorem Jefimem Fištejnem o situaci v Turecku po neúspěšném puči proti prezidentu Erdoganovi. Podle Fištejna, komentátora Svobodné Evropy, má nyní největší radost z vývoje událostí Rusko, které získalo v Erdoganovi zavázaného spojence. Naopak hanebnou roli podle Fištejna sehrává Západ, zejména USA. Ty prý mají na triku za poslední dobu tolik přešlapů, že už komentátor začíná věřit, že se jedná o hanebný a dobře utajovaný záměr prezidenta Obamy.

Jefim Fištejn předložil ohromující výklad událostí v Turecku. Má v nich prý prsty Moskva a hanebný tajný plán prezidenta Obamy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se podle Fištejna za poslední roky otočily hned několikrát o sto osmdesát stupňů. Nejprve byly nerozborní přátelé a plánovaly spolu plynovod, po sestřelení ruského letadla tureckou armádou si málem vyhlásily válku, a nyní opět dochází ke sbližování. „Prezident Erdogan letí za několik dní do Moskvy a neletí tam proto, aby si s Putinem jenom potřásl rukou, ale proto aby naznačil cesty dalšího sbližování, které každopádně mohou skončit pouze dvěma způsoby,“ varuje Fištejn. Jedním je ochlazení vztahů Turecka s USA, druhým pak rovnou vyřazení Turecka z akceschopných členů NATO. Oboje by maximálně vyhovovalo Rusku.

„Zdá se, že Spojené státy Turecko prohrávají,“ povzdechl si Fištejn. Hodně to prý vypovídá o zahraniční politice současného prezidenta Obamy.

Turecko podle něj posledních sto let bylo díky armádě prozápadní a poté, co se to prezident Erdogan pokusil změnit, představoval prý nejspíš i poslední neúspěšný puč zoufalý pokus vrátit Turecko na Západ.

O to zbabělejší prý je, že západní státníci začali ihned prezidentu Erdoganovi gratulovat k likvidaci povstání. „Vinu západního vedení vidím v tom, že se vůbec nikdo nepokusil artikulovat podstatu věci a místo toho gratulovali prezidentu Erdoganovi, že se mu podařilo zachránit demokracii. To je obrácení pojmu demokracie naprosto naruby,“ stěžoval si. Za těchto okolností prý není jasné, proč se Lukašenkovu režimu v Bělorusku říká „poslední diktatura v Evropě“, když turecký režim, dělající v podstatě totéž, je nazýván demokracií.

„Mám sto chutí říct, že kdyby dnes byl Hitler u moci, tak by mu západní státy poblahopřály k tomu, že se mu podařilo přežít pokus o převrat a že by byl Claus von Stauffenberg odsouzen,“ ulevil si nakonec Fištejn. Obzvlášť hanebné je prý například to, že Američané odmítli udělit azyl bývalému šéfovi tureckého letectva, obviněnému z podílu na převratu. Američané jej vydali do Turecka, kde jej pravděpodobně čeká velmi krutá smrt. „Zatímco bratři Carnajevovi dostali azyl, a dokonce i stipendia, aby mohli připravit výbušniny a aby mohli vyhodit do vzduchu bostonský maraton,“ dodává komentátor.

Fištejn navíc vyjádřil přesvědčení, že na prozrazení puče Erdoganovi, který se tak na něj připravil a okamžitě spustil protiúder, mělo zásadní roli Rusko. „Z toho vyplývá, že Erdogan za svou další politickou existenci do značné míry vděčí Rusku, které nepochybně nepředalo tak výbušnou informaci zadarmo,“ obává se.

Rusko podle něj i v jiných oblastech velmi těží z toho, že USA opouštějí své pozice v důsledku „stahovací“ politiky prezidenta Obamy. „Co je z toho záměr a co dětinství, to neumím říci. Obama je příliš vzdělaný člověk na to, aby byl tak naivní. Je to spíše dobře utajený záměr,“ ohromil Fištejn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…