Jen si křičte, je vám to k ničemu, vzkazuje ministryně Valachová ve věci pamlskové vyhlášky

22.02.2017 16:33

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nehodlá ustupovat od tzv. pamlskové vyhlášky. Zdraví dětí je podle ní důležitější než to, že skončilo několik desítek provozovatelů školních prodejen. Píše o tom server Bleskově.cz.

Jen si křičte, je vám to k ničemu, vzkazuje ministryně Valachová ve věci pamlskové vyhlášky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

„Především jsou zde obecné argumenty. První věc: Nadváha u českých dětí začala představovat obrovský problém, stravovací návyky jsou hrozivé. Škola to nemůže zachránit, zde si musejí do svědomí sáhnout především rodiče. Ale škola zároveň nemůže ,legitimizovat‘ jídlo zcela nevhodné pro děti tím, že umožní jeho prodej,“ uvedla Valachová.

Celý text je ZDE.

A to prý nemluví jenom o děsivě přeslazených limonádách nebo obložených bagetách, ze kterých leze všude majonéza. Často to má daleko méně nápadné projevy, protože se přeslazují například i běžné ochucené jogurty. „Pouze připomenu, že samotná vyhláška platí již od září a že výrobci znají její podmínky daleko déle. Přesto raději spoléhali na to, že se jim podaří ministerstvo školství a ministerstvo zdravotnictví zatlačit do kouta a donutit k ústupkům. Teď jsou překvapeni, když jsme jejich produkci zakázali vstup do školních prostor,“ cituje server ministryni.

Valachová v celé věci plně důvěřuje trhu, píše dále server. Ministryně nepochybuje o tom, že během nedlouhé doby se objeví řada výrobků, které budou plně odpovídat podmínkám. „Skoro bych se vsadila, že poznámka ,vhodné pro prodej ve školách‘ se stane jistou reklamní značkou i v běžných obchodech,“ cituje dále server Valachovou.

Přímo prý miluje výtku, že „když si to děti nekoupí ve škole, seženou si to jinde“. „Ano. Jistě. Podle téhle logiky bychom do škol také mohli nainstalovat automaty na cigarety a čepovat pivo. I finančně by to pro školství byl jistě přínos. Z pronájmu prostor pro tyto automaty a pípy bychom pak mohli financovat rozsáhlé programy na prevenci alkoholismu a toxikomanie. My nemůžeme dětem zakázat, aby si cestou do školy koupily hrst cukru maskovanou jako limonáda, ale těžko po nás lze chtít, abychom to podporovali tím, že budeme přímo ve škole nabízet dětem potraviny a nápoje, které v jejich věku působí téměř jako jed. Pokud děti ve škole učíme mimo jiné také zásady zdravé výživy, pak považuji za schizofrenní, aby školní bufety prodávaly věci, které tyto zásady často nevídaným způsobem porušují,“ prohlásila ministryně školství.

Valachová připouští, že vyhláška je oproti předchozí skoro absolutní toleranci poměrně přísná. Ale ve skutečnosti a v mnoha parametrech nepožaduje takové hodnoty, které doporučují Světová zdravotnická organizace a Světová organizace pro výživu. „Fakt, že drtivá většina výrobků českého potravinářství drasticky odporuje těmto normám, není chyba norem. Ty objektivně vycházejí z toho, co je dobré pro dětský organismus. To je chyba výrobců a bohužel je to výsledek nedobrých stravovacích návyků české populace jako celku. Já například nechápu, proč je některé pečivo, jinak plně odpovídající vyhlášce, tak strašně přesolené. Stejně tak mi hlava nebere, proč musí být ochucené mléko přeslazené. Obávám se však, že tím výrobci vycházejí vstříc zavedené chuti populace,“ řekla Valachová.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…