Jen tak si pustit film? Tak to ne, tu máte „vysvětlení“. Ani Forrest Gump jim neutekl

18.06.2020 13:39

Jih proti Severu není jediným filmem, na který mají aktivisté při své „revizi“ zálusk. Brzo by tak mohlo dojít minimálně alespoň na vysvětlivky a diskusi u některých dalších snímků, mezi nimiž jsou i takové klasiky jako Forrest Gump či Indiana Jones a chrám zkázy. Problém bude i s loňským filmem Tenkrát v Hollywoodu od oblíbeného režiséra Quentina Tarantina. Ten si například zavařil tím, že je v něm málo lidí černé barvy pleti.

Jen tak si pustit film? Tak to ne, tu máte „vysvětlení“. Ani Forrest Gump jim neutekl
Foto: pixabay.com
Popisek: Film - ilustrační foto

Anketa

Jsou Romové oběťmi české společnosti?

1%
99%
hlasovalo: 20801 lidí
Poskytovatelé on-line filmů a seriálů čile stahují z nabídky snímky kritizované za rasové stereotypy či policejní brutalitu. Objevují se však stále nové a nové, které by mohly někomu svým obsahem vadit, a zřejmě tak bude nutné doplnit k nim minimálně vysvětlivky.

Server Variety tak nyní představil filmy, u kterých prý bude potřeba promítat vyvarování se zodpovědnosti a před a po promítání by mělo dojít na diskuzi. Nejde však o žádné zvrhlé snímky, nýbrž o dosti klasické snímky.

„Všechny filmy by měly být sledovány s kritickým okem, ale to neznamená jejich zákaz. Tyto filmy představují období, ve kterém byly vyrobeny, a je důležité si pamatovat historii – a lidskou bigotnost a necitlivost –, abychom tyto věci neopakovali,“ poukazují autoři seznamu necitlivých děl.

Na seznamu se ocitl i v České republice velmi oblíbený snímek Forrest Gump (1994). U toho může být vytýkáno, že i přestože se jeví svým dějem nakloněn lidem se zdravotním postižením či lidem s AIDS a vietnamským veteránům, obsahuje též určitou kritiku na aktivismus a demonstrace.

Šestinásobně Oscarem oceněnému filmu též nepomůže, že je hlavní postava Nathan Bedford Forrest pojmenována po svém dědovi, prvním velkém vůdci Ku Klux Klanu.

Nepříliš dobře by si vedl i u nás známý Indiana Jones a chrám zkázy (1984). Server tvrdí, že se Steven Spielberg a George Lucas až příliš snažili o napodobení dobové atmosféry filmů třicátých let. To vše ústí v jakési „negativní a stereotypní zobrazení Indie a hindských zvyků“.

Se zlou by se mohl potácet též Drsný Harry (1971), tam má být problém v zesměšnění liberálních soudců a autoři poukazují též na otázku policejní brutality.

Ale „nevhodné“ nejsou jen starší filmy. Chyby se někteří snaží najít i v těch nově vydaných, a proto se na seznamu objevuje i loňský snímek Tenkrát v Hollywoodu. A čím že se tento kus kinematografie od Quentina Tarantina provinil? Není toho málo – ve filmu má být vyobrazení Mexičanů na konci šedesátých let především v pomocných pozicích a v manuálních zaměstnáních. Co hůře – černí lidé se nevyskytují téměř ani v těch a ve filmu je jich poskrovnu. Výtky pak doplňuje, že chybí kritika prosazování bílé rasy sériovým vrahem Charlese Mansonem. To, že se film jemu primárně ve své minutáži nevěnuje, autorům nevadí.

Než dojde na vysvětlivky, není jasné, zdali není závadné tyto snímky promítat, proto hrozí, že by je mohl alespoň dočasně potkat stejný osud jako klasiku Jih proti Severu z roku 1939, který společnost HBO dočasně stáhla.

Kromě odstranění romantického filmu oceněného osmi Oscary v posledních dnech mizí i další díla. Britská vysílací společnost BBC a streamovací služba Netflix kupříkladu přestaly nabízet komediální seriál Malá Velká Británie. Obě společnosti rozhodnutí zdůvodnily tím, že se „časy změnily“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…