Ještě hůř, Fialo. Benzin v Polsku klesl a Češi si to řekli

18.09.2023 10:50 | Monitoring

6 Kč na jednom litru. Tolik je momentálně možné ušetřit na rozdílu cen benzinu v Česku a Polsku. Ti, kdo se nedávno vydali do Polska, pak vypovídají, že češtinu je možné slyšet jak v obchodech, tak na čerpacích stanicích. Rozdílu cen už si všímají i v Polsku. Propast mezi českou a polskou cenou však může být v budoucnu ještě vyšší. Polské servery hovoří o tom, že rozdíl by se mohl zvýšit na celých 8 Kč za litr, pokud benzin klesne pod magickou hranici 6 zlotých.

Ještě hůř, Fialo. Benzin v Polsku klesl a Češi si to řekli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
40 Kč a někdy i více. Tolik zaplatí Čech na benzinové pumpě za jeden litr benzinu. Jak uvádí ČTK, ceny benzinu rostou od května tohoto roku, naposledy takto vysoké ceny byly v listopadu minulého roku. Očekává se také, že zdraží nafta a bude o pouhou korunu levnější než benzin. Obecně dle analytiků a expertů v oboru dopravy půjdou ceny spíše nahoru než dolů.

Jak to řeší Češi? Jako už dlouho. Čerpací stanici si udělali ze sousedního Polska. A rozhodně ne bezdůvodně. Dle polských stránek Autokult stojí litr benzinu v Polsku v průměru 6,14 zlotých za litr. Tedy 32,35 Kč za litr. Jedná se o ceny na benzinkách Orlen. Dle tohoto portálu je cena nafty u těchto stanic 6,08 zlotých za litr (32 Kč), benzinu zmíněných 6,14 zlotých a LPG je v Polsku za 2,78 zlotých za litr (14,65 Kč).

Poněkud vyšší ceny paliv udává server Autocentrum, v průměru 6,26 zlotých, což je přibližně 33 Kč. Nicméně, pro Opolské vojvodství uvádí průměrnou cenu 6,15 zlotých. Opolské vojvodství sousedí právě s Českou republikou. Pro Slezské vojvodství je uvedena cena 6,23 zlotých, tedy přibližně 32,80 Kč. Rozdíly jsou tak jako tak v řádu haléřů, ovšem rozdíl mezi Českou republikou a Polskem je evidentně nejméně 6 korun, spíše víc. Nákup v Polsku se tak vyplatí i s tankováním.

Ceny benzinu, nafty v polských vojvodstvích
Autocentrum.pl

O čemž svědčí i výpovědi svědků. „Pátek podvečer, Češi mají sraz v Biedronce. U nás stoupl benzin na 40 korun, v Polsku klesl na 33. Ten náš specifický trh není pro mě…“ komentoval tento rozdíl minulý pátek Jan Petrus z Ostravy. Dostal reakci, že v pátek v podvečer jezdí do Biedronky jen sebevrazi. „Než jsme nakoupili, vylidnilo se to!“ vzpomenul Petrus.  

A dostal další tip, tentokrát od polského účtu. Totiž že u řetězce prodejny Auchan v Ratiboři a Žárech je cena benzinu ještě o deset až dvacet grošů levnější než u jiných benzinek.

Ještě předtím byla v Polsku podle svých slov zdravotní sestra Martina Hvozdenská. „Dnes jsem zkusila nákupy v Polsku. A asi máme fakt problém. Je to velká úspora, i když jsme najezdili 300 km. V Biedronce více Čechů než Poláků, v Castoramě tak napůl, u benzinek fronty. Čeština zní všude. Ceny v některých případech až neuvěřitelné. Nebyla jsem tam naposledy,“ popsala své zkušenosti.

„Já ušetřila jen na mase 375 Kč, jablka 50 Kč, kafe 200 Kč, majonéza 60 Kč, brambory 30 Kč, máslo 60 Kč... prostě na každé položce něco. Nejvíc se dá ušetřit na cigaretách. Rozdíl 55 Kč na krabičku a benzin cca 5 korun na litru,“ popsala detailněji na dotaz z publika.

Přitom rozdíl se podle zpráv polských serverů bude ještě zvyšovat. Podle Money.pl a Tvn24.pl může na konci září benzin na některých stanicích prolomit magickou hranici 6 zlotých za litr. Jako možnost to uvádí analytici z firmy BM Reflex. Ceny benzinu v Polsku padají, ačkoliv na světovém trhu rostou. Stojí za tím pokles cen v polských rafinériích. V PKN Orlen se vyjádřili, že cena ropy na světových trzích je jen jednou ze součástí konečné ceny. 6 zlotých je při současném kurzu 31,60 Kč. Rozdíl mezi Polskem a Českem by tak nečinil šest korun, ale rovnou osm.

I v Polsku si přitom všímají, jaké jsou rozdíly v cenách pohonných hmot. „Ale nikde není napsáno, že v Polsku a v Česku musí být to samé,“ komentoval rozšiřující se cenovou propast polský ekonomický novinář Rafal Hirsch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinský lhář a fotbalový trenér Liverpoolu Petro Fialo na vysoké české ceny všeho kálí zvysoka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 18.09.2023 11:29:29
co by se s tím zatěžoval? On má svých min. 300000.- Kč měsíčně (navíc příplatky, řidiče a další požitky), takže se soustředí výhradně na svou sebechválu a PR. To samé platí i pro zbytek fialové americko-bruSSelské záškodnické tlupy.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…