Jezdit se učit do Rakouska. Od Van der Bellena. Doporučuje Lukáš Jelínek

03.07.2017 20:46

Politolog Lukáš Jelínek v komentáři pro Deník Referendum doporučuje občanům, aby se při nadcházející volbě prezidenta inspirovali v Rakousku. Naši jižní sousedé si za hlavu státu zvolili bývalého předsedu Zelených Alexandra Van der Bellena, jenž je zastáncem otevřené společnosti.

Jezdit se učit do Rakouska. Od Van der Bellena. Doporučuje Lukáš Jelínek
Foto: Facebook AVdB
Popisek: Alexander Van der Bellen, rakouský prezident

Jak sociální demokraté, tak i další občané České republiky by se měli inspirovat v Rakousku. Naši jižní sousedé si zvolili za prezidenta někdejšího předsedu Zelených Alexandra Van der Bellena, muže, který prosazuje otevřenou a tolerantní společnost. Čeští sociální demokraté teď s Chovancem v čele cílí spíše na tvrdé voličské jádro lidí, kterým se líbí představa šéfa strany Milana Chovance stojícího na videu se zbraní v ruce.

Van der Bellen naproti tomu vystupoval a vystupuje jako politik, který chce společnost sjednocovat. A s touto představou uspěl. „Proti vypjatému národovectví Svobodných postavil zdravé a sebevědomé vlastenectví. Pro ně získal spojence ve velkých sídlech i v horských údolích,“ píše o Bellenovi Jelínek.

Celý komentář naleznete zde.

„Tradice, kulturu či národní hrdost podával tak, že posluchač musel sám odvodit, jak je přirozené budovat otevřenou zemi, v níž starousedlíci mají dost síly na to, aby byli vstřícní k nově příchozím. Kdo má pevné kořeny a věří sám sobě, obstojí i v náročných evropských zkouškách,“ pokračuje politolog.

Právě kvůli tomu by se čeští politici měli jezdit učit do Rakouska. Především by tam měli jezdit sociální demokraté, pokud chtějí uspět. Tak to alespoň vidí Jelínek, který se situací v ČSSD zabývá dlouhodobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…