Jéžišmarjá! Babiš o demonstrantech, Kellnerovi a párcích z Agrofertu

20.05.2019 11:35

Premiér Andrej Babiš (ANO) poskytl rozhovor magazínu Týden. Mimo jiné v něm uvedl, že rozhodně neškodí České republice střetem zájmů či kauzami. Řeč přišla i na ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) či na dvojí kvalitu potravin.

Jéžišmarjá! Babiš o demonstrantech, Kellnerovi a párcích z Agrofertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Úvodem rozhovoru se Babiš vyjádřil ke změnám v jednotlivých resortech, věnoval se zejména ministryni spravedlnosti Marii Benešové, proti níž lidé demonstrují v ulicích. „Marie Benešová jen nahlas uvažovala o nějakých změnách v systému justice, o kterých se dlouhodobě mluví, a lidé jdou demonstrovat, aniž by cokoli udělala. Přitom právě politický parazit Jiří Pospíšil, toho času předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti za ODS, zároveň taky kandidát na pražského primátora, který se dobře živí jako europoslanec, sám kdysi propagoval změny, které teď pouze zmínila Marie Benešová. A on teď proti tomu bude protestovat na Staromáku? Dokonce profesor ústavního práva Zdeněk Jičínský, člověk, ke kterému je třeba chovat úctu, řekl, že si Marie Benešové váží jako zásadového člověka,“ zmínil v odpovědi Babiš.

Podle něj to byla na počátku demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii, dnes už to však jsou demonstrace politických stran oponentů hnutí ANO v rámci kampaně do Evropského parlamentu. „Minule už tam byli zástupci sedmi politických stran, následovali senátoři a všichni tam vystupovali, útočili na mě, na paní Benešovou, takže to už nejsou občanské protesty. A že tam chodí Dolínek, který podepsal koaliční smlouvu, je absurdní,“ poznamenal Babiš k účasti sociálnědemokratického poslance Dolínka na demonstraci. Následně Babiš vyloučil, že rozhodně neshání životopisy možného nástupce nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. „Jéžišmarjá. Proč bychom ho teď odvolávali? Už jsem to x-krát odmítl,“ uvedl. 

Své pak řekl i k osobě ministra Staňka, který dle jeho slov odstoupil proto, že si to přál předseda ČSSD Jan Hamáček. „Ministři za ČSSD jsou v kompetenci ČSSD. My máme koaliční dohodu, která mi nedovoluje svévolně navrhovat odvolávání ministrů za ČSSD, a já ji dodržuji,“ dodal. 

Babiš se vyjádřil i k otázce možného zdanění operátorů či k návrhu, aby banky posílaly peníze do fondu. Odmítl však, že by mířil na byznys nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Podle svých slov s ním nemá žádné vztahy. 

Závěrem Babiš hovořili o volbách do Evropského parlamentu. „Chceme chránit Česko před tím, aby nám z Evropské komise nebo z jiných členských států nadiktovali například kvóty na migranty. Na to konto některé státy naznačují, že kvůli odmítání migrantů ani moc nepatříme do schengenu, stále se k tomu vracejí. My jsme loni v červnu jasně řekli, že je to pro nás nepřijatelné. Pak jsou tam nějaké představy o energetickém mixu, kdy některé státy nechtějí jádro. Dokonce ani ty, které mají největší podíl jádra. Dále z Unie zaznívají klimatické cíle, které jsou pro nás nebezpečné. Některé státy se je navíc snaží ještě zpřísnit. Zaznívají hlasy, že do roku 2040 už by se na trh neměla dodávat auta se spalovacími motory. To je přece zásadní ohrožení našeho průmyslu a absolutní šílenost,“ sdělil Babiš a rozmluvil se i o tématu dvojí kvality potravin.

Když se jej redaktor zeptal, zda mu nepřijde divné, že proti dvojí kvalitě bojuje právě on, když jeho bývalá firma, kterou má ve svěřenském fondu, dodává na trh špekáčky s nízkým obsahem masa, Babiš se nedal. „No, ale to jste ten problém dvojí kvality vůbec nepochopil. To je přece o tom, že na trh v jedné zemi dodám nějakou kvalitu, ale do jiné země dodám jinou kvalitu. Navíc já jsem tu firmu opustil v roce 2014, takže tuhle debatu vůbec nechci vést,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…