Jindřich Šídlo apeluje: Vláda bude muset zvedat daně, jinak...

03.01.2023 16:45 | On-line

Novinář Jindřich Šídlo je přesvědčený, že vláda Petra Fialy bude muset zvýšit daně, jinak se státní rozpočet úplně rozpadne. Ať už prý měla vláda jakékoliv plány, válka na Ukrajině je změnila a do konce volebního období už budou premiér a spol. jen řešit následky. Šídlo také kritizuje ministry a šéfy vládních stran Ivana Bartoše (Piráti) a Víta Rakušana (STAN), kteří podle něj jsou zcela neviditelní.

Jindřich Šídlo apeluje: Vláda bude muset zvedat daně, jinak...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor SeznamZpráv, Jindřich Šídlo

Šídlo v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že Fialův kabinet bude muset zvýšit daně, ať se mu to líbí, nebo ne. „Vláda bude muset některé změny udělat, jinak se jim rozpočet zhroutí na hlavu. Bude muset zvedat daně. Je potřeba, aby řekli: Přátelé, omlouváme se, zmýlili jsme se – nemůžeme vám snížit daně, musíme je zvýšit. Je to ve vašem zájmu – stejně jako to v 70. letech ještě jako guvernér Kalifornie udělal Ronald Reagan. Vláda daně nemůže nezvýšit, to jsem si v tuto chvíli jist. A bude jen na ní, jak to dokáže vysvětlit,“ uvedl novinář ze serveru Seznam Zprávy.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
Vláda podle něj musí lidem vysvětlit, že jde o záchrannou akci, a ne o politický cíl. „Není to to, co v roce 2007 udělala vláda Mirka Topolánka. To byla v zásadě několik let promýšlená reforma ODS, a to dřív, než se vrátili k moci. Během prvního povolebního roku tehdy přinesli soubor změn, které měli nachystány – daňové, ve zdravotnictví a všude jinde – a prosadili to Sněmovnou,“ zavzpomínal Šídlo.

Současná vláda ale podle něj může všechny své předvolební plány zapomenout. „Je to pryč, vzala to válka na Ukrajině. A stejně jako by to dělala jakákoliv jiná vláda, už budou až do konce svého volebního období jen zasypávat ty nejhorší díry,“ má jasno Šídlo, protože jak se budou blížit další parlamentní volby, nepopulární kroky už prý udělat nebude možné.

„Důvody jsou totiž jasné, kabinet potřebuje vyhrát i příští volby a to, co nestihne udělat v prvním roce vládnutí, nestihne nikdy. Fialova vláda má tu smůlu, že v prvním roce, kdy byla ke změnám nastavena a ochotna je přijmout i veřejnost, tak hned jejich druhý měsíc vpadl Putin na Ukrajinu – a v tu chvíli řešíte opravdu úplně jiné věci,“ uvedl Šídlo, že má Fialův kabinet velkou smůlu.

Někteří členové vlády jsou podle Šídla málo iniciativní a jsou téměř neviditelní, a tak všechno stojí na premiérovi. „Premiér za ten rok podává významně lepší výkon než zbytek vlády. Ten jeho způsob je ale zvláštní, poklidný, bez výstřelků emocí, což ne každému může vyhovovat, protože někdo má ty emoce rád. Nicméně způsob, jakým mluví a komunikuje i s veřejností: ‚Já to zvládnu‘, ‚My to zvládneme‘, ‚Vy jste skvělí‘, tak to je vlastně uklidňující a kabinet drží u sebe. V defenzivě jsou tam naopak lidé, od kterých bych býval čekal, že budou držáky vlády,“ srovnával Šídlo a mířil tím zejména na ministra vnitra Víta Rakušana a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

„Nevím, jestli je ještě členem vlády Ivan Bartoš jako člen jedné vládní strany, ač tedy chápu ten šok z předloňského volebního výsledku. A i Vít Rakušan s tím množstvím skandálů, které mu během jediného roku padly na hlavu… To jsou osobnosti, které chybějí,“ dodal Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když slyším jméno Šídlo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 03.01.2023 17:09:02
..... vybaví se mi Šafr a naopak. Dva dokonalí dezinformátoři. na ty by se měl Rakušan zaměřit.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…