Jiří Dolejš bloguje: Jak vláda devastuje naši ekonomiku

25.12.2012 17:06

Místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše trápí letošní pokles HDP o -1% a obává se, že dopadneme jako Řecko. Největší hrozbou pro růst ekonomiky je pak současná vláda, jejíž prosazovaný mix konsolidačních opatření devastuje politiku.

Jiří Dolejš bloguje: Jak vláda devastuje naši ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

"Vliv na specifický výpadek růstu v ČR má nízká investiční aktivita vlády i to, že přímé zahraniční investice u nás přibývají nejpomaleji v regionu. Stavebnictví se propadá už od roku 2008 (je na úrovni zhruba roku 2004). Přechodné oživení zpracovatelského průmyslu zpomaluje. Odbyt ztrácejí zejména automobilky, které tradičně táhnou výkon odvětví," stěžuje si na svém blogu na Aktuálně.cz Jiří Dolejš. Ekonomika se pak podle něj nezvedne tím, že se sníží korporátní daň. To ovšem prosazuje pravice.

"Celé toto snížování daní rozvoji ekonomické úrovně nepomohlo. Kolik na to měl vliv chybný odhad teoretického optima daňové zátěže a kolik krize, která měla spíše strukturální než cyklický charakter, je samozřejmě věcí další diskuse. To že je ekonomický růst v ČR dnes viditelně horší než v jiných zemích regionu jde na vrub právě domácí vládní politice," dodává Dolejš. Hlavním viníkem dnešní ekonomické situace je pak dle jeho slov mix konsolidačních opatření. Stát tak doplácí také na to, že firmy do poslední chvíle nevěděly, jaké daně mají platit. "Místo zvyšování DPH se měl stát více zaměřit na to, aby byly daně řádně placeny," dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…