Jiří Dolejš se postavil na obranu neziskovek: Útočí na ně populisté

11.08.2018 12:19

Komunistický poslanec Jiří Dolejš se ve svém komentáři pro server DenikReferendum.cz vyjádřil k neziskovým organizacím. Současné tažení proti nim je podle něj projevem neúcty k dobrovolnické práci.

Jiří Dolejš se postavil na obranu neziskovek: Útočí na ně populisté
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Dolejš

„O neziskovém – či občanském – sektoru se mluví často příliš lehkovážně a nekoncepčně. Ve všech vyspělých zemích je důležitou a podporovanou složkou. Přitom nejde o nijak obří částky,“ míní Dolejš s tím, že masivní seškrtání prostředků pro občanský sektor by nás civilizačně vracelo zpět. 

„Občanské organizace nefinancují jen granty a dotace, získávají peníze i z darů, něco málo i z vlastní činnosti či z členských příspěvků. Organizací daného typu je sice asi 120 tisíc, ale zaměstnávají asi jen 50 tisíc pracovníků – nejvíce je těch malých spolků, co se věnují zájmové činnosti, stojí na aktivitě dobrovolníků,“ zmínil dále Dolejš a vzpomněl i na Horskou službu, obecně prospěšné společnosti, nadace a další. 

Původní text ZDE.

„Útoky populistů na práci ‚neziskového sektoru‘ vypadají jako snaha nahradit je státní byrokracií či ziskovým privátem,“ dodal se slovy, že je absurdní vyrábět i účelové seznamy nežádoucích neziskovek.

„Žádné ideologické kádrování by nemělo sloužit rozhodování o financích: a je teď jedno, jestli někomu vadí Děti Země, někomu Člověk v tísni a někomu třeba Diakonie,“ dodal. 

Závěrem pak zmínil, že seškrtat peníze pro tak důležitou oblast až na polovinu může být pro celý sektor likvidační, předcházet by měl jen audit neúčelných a špatně kontrolovaných veřejných dotací. „Zpochybňováním občanské společnosti a jejím omezováním bychom se vraceli civilizačně zpátky. A to jistě nechceme,“ uzavřel.

 

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …