Jiří X. Doležal na Reflexu: Pro Zemana je chlast politickou značkou. Oslovuje jím burany a méně inteligentní

31.12.2017 21:20

Komentátor serveru Reflex.cz Jiří X. Doležal se zamyslel ve svém příspěvku nad tím, zda se prezident Miloš Zeman vyléčí z alkoholismu chlastem. Jak však vzápětí dodal, jde jen o řečnickou otázku, neboť všichni vědí, že se tak nestane.

Jiří X. Doležal na Reflexu: Pro Zemana je chlast politickou značkou. Oslovuje jím burany a méně inteligentní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

„Jednak by v jeho věku nemusel léčbu přežít, za druhé čerta ďáblem nevyženeš. A konečně za třetí: on nemůže přestat pít už z etických důvodů, byla by to zrada na jeho voličích. Opilství pana prezidenta totiž je – bez nejmenší ironie – jeho hlavním volebním trumfem,“ poznamenal Doležal.

Podle jeho slov se Zeman zaměřil jako na svůj elektorát na skupinu, kterou před lety urážel. „Hybridní kampaň dělá cílenou právě na ty méně inteligentní spoluobčany,“ poznamenal Doležal se slovy, že právě s tím souvisí, že prostě přestat chlastat nemůže z politických důvodů.  

Původní text ZDE.

„Když se podíváme na voliče Miloše Zemana, můžeme poměrně snadno zjistit, jakým psychologickým mechanismem si Zeman body u svých věrných získává. Vytváří jim totiž povědomí vlastní integrity, dodává jejich identitám legitimitu a říká jim, že jsou naprosto stejní jako ti ‚mocní z televize‘. Miloš Zeman ve svém imagemakingu vsadil na to, že bude ztělesňovat českého burana do všech detailů a podrobností – a český buran se mu za to odmění hlasem,“ zmínil Doležal. 

Pro nižší a nejnižší vrstvy je chlast důležitým identitním faktorem. „Konzumace alkoholu – ani nadměrná, končící excesy a výtržnostmi – není u nízkých vrstev fenoménem, který by někdo skrýval nebo se za něj styděl. Naopak – to, že chlastáme, tmelí kolektiv a partu! Nás chudé všechny spojuje, že se rádi napijem, a podívej, Venco, on to ten pan prezident má taky! Jasně, Pepo, dyť von chlastá jako my!“ uzavřel Doležal se slovy, že Zemanův alkoholismus je jedním z klíčových důvodů, proč má takovou podporu venkova a sociálně slabých. 

 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…