Jiří X. Doležal psal o ošklivých sluníčkářkách. A Saša Uhlová reaguje

12.01.2016 6:44

Publicistka Saša Uhlová se na serveru DeníkReferendum.cz vyjadřuje k silvestrovským událostem v Kolíně nad Rýnem, při kterých byly napadeny stovky žen. „Diskuze, které vyvolaly události v Kolíně, mají v České republice podivnou pachuť. Ke xenofobii se totiž přidává i pohrdání ženami,“ konstatuje.

Jiří X. Doležal psal o ošklivých sluníčkářkách. A Saša Uhlová reaguje
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„Když vás znásilní bílý muž, můžete si za to sama. Pokud vás znásilní muslim, vina je na jeho straně. Dostanete-li se jako sluníčkářka mezi muslimy a ti vás neznásilní, je to tím, že nejste přitažlivá. A když vás nikdo neznásilní, můžete si alespoň všechny tyto teze číst na internetu. Nově se můžete kochat i nápadem Jiřího X. Doležala, který původně vyšel na webu Reflexu. Proimigrační dobrovolnice podle něj mají poskytovat sexuální služby uprchlíkům, aby nebyli frustrovaní,“ podotýká Uhlová.

Podle Uhlové by nemělo smysl se Doležalovými vývody zabývat, kdyby se podobné názory tak často neobjevovaly v české veřejné debatě. „Společným jmenovatelem je neúcta k ženám, bagatelizace sexuálního násilí a nenávist ke každému, kdo si myslí, že lidé mají nějaká práva, i když zrovna nejsou bílí muži,“ podotkla s tím, že hnus při takovémto čtení cítí stále častěji.  

„Ať už se jedná o názor, že znásilněné ženy si za své znásilnění mohou samy, nebo poznámky, že feministky jsou šeredné, neukojené ženy a feministkami jsou jen kvůli svým mindrákům,“ sděluje. 

Původní text ZDE.

„I když se islamofobové často zaklínají ženskými právy, příliš mě to neuklidňuje vzhledem k tomu, s jakým pohrdáním zároveň k ženám přistupují. Výlevy Martina Konvičky nebo Jiřího Doležala by šlo snadno odbýt, ale lidí s podobnými názory je ve společnosti více. Ponižování žen na základě sexuální podřízenosti je častým prostředkem dehonestace názorových odpůrkyň. Ženy, kterým říkají sluníčkářky, to tak schytávají dvakrát. Jednou kvůli svým názorům, podruhé kvůli tomu, že jsou ženy. Nebo ještě jinak. Jejich názory jsou o to víc směšné, protože jsou ženy,“ tvrdí. Podle ní čelit současným výzvám můžeme jen jako sebevědomá a silná společnost. 

„Lidé mají právo na svou různost, ovšem v mezích jasně daných zákonem. Chce-li někdo žít v konzervativním modelu soužití, je to jeho věc. Bití a znásilňování žen je mimo tento rámec. Zesměšňování žen nezákonné není, ale ukazuje, jak se k ženám a jejich právům posměváčci staví,“ uzavírá. Závěrem rovněž podotýká, že symbolické násilí na ženách, které je v české společnosti normou, je důkazem, že nemáme jasno v našich vlastních hodnotách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…