Jourová vs. Musk. Unie si chce posvítit na sociální sítě

10.07.2023 14:02

MONITORING Evropské komisi zbývají už jen několik posledních měsíců aktuálního funkčního období. A možná právě proto eskalují snahy o zavedení regulací pro sociální sítě. Záměr EU, který obhajuje česká eurokomisařka Věra Jourová, však budí řadu vášní a emocí. Kritikou nešetří jak vlastník Twitteru Elen Musk, tak třeba právník Libor Vondráček, který za celým bojem s dezinformacemi vidí pouze snahu ještě více posílit pravomoci Evropské unie.

Jourová vs. Musk. Unie si chce posvítit na sociální sítě
Foto: Repro ČT24
Popisek: Eurokomisařka Věra Jourová v Interview ČT24

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí
Eurokomisařka Věra Jourová se přitom domnívá, že právě díky tomu, jakou moc mají sociální sítě, je třeba přistoupit k jejich regulaci. „Svoboda slova je svatý grál. Musíme ale umět přiměřeně reagovat na jeho zneužívání. Na sociálních sítích se šíří dezinformace, které nejsou ve velké většině případů nelegální, nicméně jsou škodlivé. Navrhli jsme tudíž, aby samy platformy umožnily ověřování obsahu –? nikoli mazání, ale ověřování. Zásadní je, aby se jasně a tvrdě odlišovala ověřitelná fakta a lži,“ uvedla Jourovná v nedávném rozhovoru pro DeníkN.

Její výrok však zvedl ze židle předsedu Svobodných Libor Vondráčka, který dlouhodobě kritizuje snahy o omezení svobody slova. „Podle nás paní Jourová nechápe princip svobody slova. Pod heslem boje proti dezinformacím schovává snahu o rozšiřování pravomocí EU a zavádění dalších regulací,“ je přesvědčený Vondráček, kteří zároveň připomněl fakt, že Věra Jourová jako eurokomisařka brzy skončí. „Už teď je ale možná hodnotit výsledky její práce.  Ta byla jak pro zájmy ČR, tak pro zájmy evropských občanů jednoznačně negativní,“ domnívá se Vondráček.

„Nechme sociální sítě jako svobodné prostřední pro výměnu názorů. Vypínání sociálních sítí nechme Číně a jiným totalitám. Do svobodného světa totalitní praktiky nepatří!“ uzavřel rezolutně Libor Vondráček.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…