Jsem jako občan váš spoluvlastník, ohromil Moravec ředitele Lesů ČR. A ještě více tím, co jako vlastník chtěl udělat

10.09.2017 14:29

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), generální ředitel Lesů České republiky Daniel Szórád a biolog David Storch debatovali v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize o ranách, které znovu a znovu postihují českou krajinu – jednou jsou to povodně, podruhé sucho. Co s tím?

Jsem jako občan váš spoluvlastník, ohromil Moravec ředitele Lesů ČR. A ještě více tím, co jako vlastník chtěl udělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec v pořadu OVM

Brabec v úvodu pořadu prozradil, že vláda prozatím počítá asi s miliardou a půl na kompenzaci škod, které utrpěli zemědělci v důsledku sucha. V obecné rovině ovšem poznamenal, že stát přece jen nemůže zemědělcům platit za všechno. „Já nechci dělat žádné laciné vtípky, ale ono se po celé Evropě říká, že čtyřmi nepřáteli zemědělců jsou jaro, léto, podzim a zima,“ zaznělo z úst ministra pro životní prostředí. Přesto Česká republika zemědělcům pomáhá a bude pomáhat i nadále. Dělají to ostatně i okolní státy a podle Brabce není důvod na tom nic měnit.

Hosté se ovšem shodli na tom, že jsme poněkud zaspali a pozdě zareagovali na změny, které s sebou přineslo globální oteplování. Je proto načase s tím začít něco dělat. Brabec varoval, že se český stát nepřipravoval na možná období sucha. Nejde ale jen o poslední vládu či dvě. Svou vlast jsme si podle Brabce odvodňovali posledních sto let. A teď to nedokážeme napravit ze dne na den.

Storch upozornil, že se mění četnost a intenzita srážek. Prší málo, a když už zaprší, tak spadne velké množství vody, které se nevsákne do strašlivě vyprahlé půdy a jen odteče.

Už v roce 2015 přišlo tak výrazné sucho, že s ním klimatologové počítali podle původních propočtů až v roce 2050. Szórád podotkl, že tu zdaleka nejde jen o globální oteplování. České lesy postihlo několik pohrom najednou. Jednou z těchto pohrom je kůrovcová kalamita. Ta se teď projevuje především v Jeseníkách a těm prý dnes lesníci prakticky nedokážou pomoct. Kombinace sucha a kůrovce je vražedná.

I prezident Zeman poukazoval především na Šumavu, upozornil ministr

Brabec si posteskl nad tím, že v posledních měsících se v Česku vedla debata o kůrovci na Šumavě. „Dokonce i pan prezident se k tomu vyjadřoval,“ upozornil ministr. „Za což já jsem samozřejmě rád, že tu situaci sleduje,“ dodal člen vlády okamžitě. Měli bychom si konečně přiznat, že kůrovcová kalamita postihla celou republiku.

Szórád doplnil, že nejde jen o Česko. Kůrovec se značně rozmohl také na Slovensku, v Polsku, v Německu i v Rakousku a trh se dřevem je zahlcen dřevem, které by bylo potřeba rychle zlikvidovat. Tohoto dřeva je teď tolik, že se zkrátka nestíhá likvidovat. Profesor Storch se obratem generálního ředitele Lesů ČR zeptal, jestli je to opravdu tak, že se smrk už nesází tam, kde předtím řádil kůrovec.

Ředitel ujišťoval, že Lesy ČR konají zodpovědně. Lesníci reagují na změny klimatu a snaží se vysazovat dub, který bude v nadcházejících změnách odolnější. Definitivní dopady toho, co lesníci dělají dnes, se ale projeví asi za 115 let. Lesníci dnes vysazují listnáče – duby, buky a javory. „Za 15 let se může stát, že přijde nějaká buková kalamita a pak budeme mít velký problém, ale to je něco, co mi dnes nevíme,“ upozorňoval Szórád.

Hosté se však shodli na tom, že nejde jen o změnu struktury lesa. Pánové se domnívají, že by českým lesům pomohlo, kdyby klesly počty spárkaté zvěře, jako jsou jeleni, prasata a tak podobně.

Když se debata blížila k závěru, Szórád upozornil, že státní podnik Lesy ČR odvádí miliardy do rozpočtu, přičemž by je bylo možné využít na obnovu lesů.

V tu chvíli se ozval Moravec. „Já jako váš spoluvlastník, protože spoluvlastníkem státních lesů je každý daňový poplatník, bych si přál, aby ty peníze šly spíš do boje se suchem než do státního rozpočtu, který je lepen tak, jak jsme to tady viděli v první hodině,“ zaznělo z úst Moravce.

Nakonec se moderátor zeptal Brabce na to, zda je správné slučovat ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí, když česká krajina čelí tolika problémům. Brabec na tomto nápadu neviděl nic špatného.

„Všichni to vidí tak, že velké ministerstvo zemědělství schlamstne malé ministerstvo životního prostředí, ale co když to bude naopak?“ zeptal se trochu provokativně člen vlády. Věří, že se toto sloučení resortů může podařit, byť půjde o běh na dlouhou trať a celý proces může trvat i déle než čtyři roky. Mimo jiné by prý také věci pomohlo, kdyby nově vzniklý resort vedl „osvícený ministr“, který by nezapomínal jak na zemědělství, tak na životní prostředí.

Nakonec poukázal na svůj vlastní příběh. „Když jsem se já jako bývalý ředitel chemičky stal ministrem životního prostředí, byl jsem nařčen, že přijdu zprznit českou přírodu. Tak já doufám, že ti lidé uznají, že ta příroda zprzněná není,“ pravil Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…