Jsme absolutní špičkou, pochlubil se Bělobrádek. Podívejte se v čem

16.04.2014 14:24

Vláda Bohuslava Sobotky přijala strategický dokument, který by měl pomoci Česku. Ještě si na něj posvítí Evropská unie. Řeč byla také o bezpečnosti jaderných elektráren v Česku a o novém služebním zákoně, který by měl mimo jiné osekat i nejkřiklavější platové excesy.

Jsme absolutní špičkou, pochlubil se Bělobrádek. Podívejte se v čem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na tiskové konferenci oznámil, že kabinet přijal strategický dokument „Národní program reforem“, jehož hlavním cílem je oživit českou ekonomiku. Bude se k němu vyjadřovat i EU.

Kabinet se také zabýval působením Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Experti podle Sobotky práci úřadu ocenili. Uvítali také, že si česká vláda vzala ponaučení z katastrofy ve Fukušimě a učinila příslušná opatření. „Česká republika patří mezi absolutní špičku v oblasti jaderné bezpečnosti,“ dodal k tomu vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „V tomto směru jsme skutečně vzorem,“ pochlubil se Bělobrádek. Na tiskové konferenci také zaznělo, že jak elektrárna Temelín, tak elektrárna Dukovany je bezpečná.

Služební zákon

Ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier se vyjádřil k připravovanému služebnímu zákonu. „Je třeba přesně určit, na jaké pracovníky se bude vztahovat služební zákon,“ poznamenal ministr s tím, že k tomu je třeba získat jasná data a podle toho systemizaci a odměňování ve státní službě nastavit. Informace by měly být k dispozici ke třicátému červnu tohoto roku.

„Schválení služebního zákona i jeho následná implementace je podmínkou pro čerpání peněz z evropských fondů," připomněl ministr. Pokud by Česko zákon nepřijalo, mohlo by to mít zásadní dopady. Cílem také je osekat nejkřiklavější případy odměňování úředníků, to by se mělo změnit. Premiér Sobotka má za to, že až dosud vládám vyhovovalo, že zde takový zákon neexistuje, ale jeho vláda prý touto cestou nepůjde. Česko se podle předsedy vlády zařadí mezi civilizované země, které mají profesionální státní správu. Navíc je třeba připravit zázemí pro nového generálního ředitele státní služby, který by měl mít poměrně velké pravomoci.

Ministryně Věra Jourová považuje dnešní den za ostrý start přípravy služebního zákona. Reforma s sebou ponese i rozpočtové nároky, ale ministryně k tomu poznamenává, že je zákon připravován tak, aby byl pokud možno rozpočtově neutrální. „Musíme do služebního zákona dostat především instituce, které řídí evropské programy," podotkla ministryně.

Dienstbier na následný dotaz z řad novinářů poznamenal, že vláda v tuto chvíli neřešila otázku propouštění či přijímání nových úředníků. V tuto chvíli usiluje o kategorizaci úředníků stávajících. Slíbil také, že zákonem budou omezeny odměny a bude posílena tarifní složka platu. „To ještě neznamená, že se plat zvýší,“ upozornil Dienstbier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…