Jsme v prd*li. Všechny nás zabije! Zelenského nový šéf armády. Vojáci jsou zděšení

10.02.2024 8:11 | Monitoring

Obavy ze způsobu velení nově jmenovaného velitele ukrajinských ozbrojených sil se množí. Oleksandr Syrskyj po krvavých bojích o Bachmut nese přezdívku „Řezník“. Podle některých vojáků z řad ukrajinské armády je jeho styl „demoralizující“ a „podkopává důvěru ve velení“. Samotný nově ustanovený nejvyšší velitel na síti Telegram napsal, že „život a zdraví vojáků jsou hlavními hodnotami ukrajinské armády“.

Jsme v prd*li. Všechny nás zabije! Zelenského nový šéf armády. Vojáci jsou zděšení
Foto: Repro: X
Popisek: Nově jmenovaný velitel ozbrojených sil Oleskandr Syrskyj a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Generálplukovník Oleksandr Syrskyj byl ve čtvrtek povýšen na velitele ukrajinských ozbrojených sil. V době, kdy se blíží třetí rok války s Ruskem, ve funkci nahradil Valerije Zalužného.

Syrskyj se narodil v roce 1965 v ruské Vladimirské oblasti, tedy tehdy v Sovětském svazu. V Moskvě pak studoval na vojenské velitelské škole. Velitelem ukrajinských pozemních sil se stal v roce 2019. Dříve předtím velel ukrajinským jednotkám bojujícím proti povstání ve východní Doněcké a Luhanské oblasti, jež začalo v roce 2014. V prvních měsících ruské invaze vedl obranu hlavního města Kyjeva a v dubnu 2022 byl jmenován Hrdinou Ukrajiny, což je jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání.

Pod podmínkou zachování anonymity se k osobě Syrskyjho vyjádřili pro server Politico někteří vojáci. Většina jich reagovala s despektem. „Syrskyj nás všechny zabije,“ řekl jeden z vojáků. Nově jmenovaný vrchní velitel ukrajinských sil Syrskyj má podle jednoho z vojáků pověst tvrdého generála sovětského typu, který své muže vystavuje nebezpečí, aby dosáhl svých vojenských cílů.

Začátkem loňského roku vedl Syrskyj obranu ukrajinského města Bachmut na východě země, kde v jedné z nejkrvavějších bitev dosavadní války zahynuly tisíce vojáků na obou stranách. Mnozí vojenští analytici se ptali, zda boj o tak již zničené město stojí za cenu tolika životů. Boj o Bachmut Syrskému vynesl přezdívku „Řezník“.

„Všichni jsme v prdeli,“ dodal k jeho jmenování další z ukrajinských vojáků na sociální síti X.

„Vedení generála Syrského zkrachovalo, jeho přítomnost nebo rozkazy vycházející z jeho jména jsou demoralizující a obecně podkopává důvěru ve velení,“ napsal na X jeden z ukrajinských vojenských důstojníků. „Jeho neúnavná snaha o taktické zisky neustále vyčerpává naše cenné lidské zdroje, což vede k taktickým úspěchům, jako je obsazování linií stromů nebo malých vesnic, aniž by měl na mysli operační cíle.“

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Možná i kvůli množícím se negativním ohlasům v pátek sám Syrskyj bezprostředně řešil obavy ohledně svého způsobu velení a zdůraznil, že „život a zdraví vojáků jsou hlavními hodnotami ukrajinské armády“.

Na pořadu dne jsou podle něj nové úkoly. „Především je to jasné a podrobné plánování akcí všech vojenských orgánů velení a řízení, útvarů a jednotek, s přihlédnutím k potřebám fronty na nejnovější zbraně dodávané mezinárodními partnery. Co nejrychlejší a nejracionálnější distribuce a dodávka všeho potřebného pro bojové jednotky vždy byla a zůstává hlavním úkolem vojenské logistiky,“ napsal Syrskyj na Telegramu. „Pouze změny a neustálé zdokonalování prostředků a metod vedení války nám umožní na této cestě uspět,“ zdůraznil závěrem.

„Syrskyj bude muset dohlédnout také na to, aby změna ve velení nepoškodila morálku ukrajinských vojáků. Klíčovými úkoly jsou zlepšení organizace, zdokonalení výcviku a zlepšení logistiky,“ napsal rakouský vojenský analytik Tom Cooper. „Při vší úctě, a se Zalužným nebo bez něj, toto jsou také tři hlavní problémové oblasti ukrajinské armády. Ani po dvou letech od totální invaze žádná z nich nefunguje dobře a dosud pozorovaná zlepšení zůstávají relativně minimální,“ dodal k výše třem jmenovaným úkolům analytik Cooper. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Syrskyj, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBronto , 10.02.2024 9:10:10
Syn ruských rodičů, žijících v Rusku, absolvent sovětských vojenských škol, bojující za Ukrajinu. Ale nic nového. Pan Pávek taky přísahal věrnost kdekomu, hlavně pro vlastní prospěch. Je to hnus, jací bezcharakterní lidé ovlivňují životy obyčejných lidí.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …