Jste natvrdlej, řekl Okamura Jurečkovi a koalice začala bouchat do lavic. Pak ho obvinila z nenávisti a Sněmovna skončila

10.05.2022 20:27

Ministři kvůli vystoupení předsedy SPD Tomia Okamury ve Sněmovně k vládním strategickým prioritám zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny opustili jednací sál. „Poslouchali jsme jen lži, strašení a urážky,“ zdůvodnili ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), proč jednací den předčasně skončil. Sněmovní pravidla vyžadují přítomnost aspoň jednoho člena vlády.

Jste natvrdlej, řekl Okamura Jurečkovi a koalice začala bouchat do lavic. Pak ho obvinila z nenávisti a Sněmovna skončila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Tomio Okamura byl jediným řečníkem k vládní strategii k uprchlíkům, hned v úvodu vyjádřil zděšení nad vládním dokumentem. „Musím tedy s hrůzou konstatovat, že to, co jste nám tady teď vytiskli, čtyři A4, toto je strategie zvládání uprchlické krize, kdy tady máme přes 300 000 uprchlíků z Ukrajiny?“ mluvil k ministrům.

Podivoval se mimo jiné nad tím, že vláda chce zrušit povinné zdravotní prohlídky ukrajinských žáků před nástupem do škol. „Je tady článek na serveru iDNES, kdy se hygienici bojí návratu dětské obrny. Hrozí její zavlečení z ciziny v souvislosti s migrací Ukrajinců do evropských zemí včetně České republiky. A cituji z toho článku: ‚Nemoc může vést u části nakažených k trvalé invaliditě nebo i k úmrtí,‘“ citoval a dožadoval se od Rakušana odpovědi, jak s tím hodlá naložit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vyjádřil také obavy, že po nástupu dětí z Ukrajiny klesne kvalita výuky „pro české občany“ a že ve školkách nebude dost míst pro mladší české děti. „Mám informaci, že ve školkách nebude dost míst pro mladší děti, pro mladší české děti například, protože ten problém kapacity mateřských škol existuje dlouhodobě a například v roce 2018 odmítly školy přijmout podle údajů školní inspekce každé třetí dítě, přičemž více než třetina z nich byla mladší tří let,“ žádal odpovědi, jak vláda přistoupí k tomuto problému, když už teď kapacity nejsou. Podrobně se věnoval otázce vzdělání. Ministr Rakušan pronesl, že si píše poznámky.

Více z rozpravy ZDE

Následně také zpochybnil výši humanitárního příspěvku Ukrajincům. Zmínil, že na Ukrajinu se masově dovážejí ojeté automobily, a jejich cena v Česku proto roste. Zároveň doporučil Ukrajincům, kteří přijeli do Česka v dražších autech, aby je prodali a z toho si uhradili pobyt v Česku.

Okamura Fialův kabinet vinil z diletantství a amatérismu. „Občané se můžou začít během krátké doby bouřit. Jste natvrdlí, jak z Marsu,“ prohlásil.

Koaliční poslanci na Okamurova slova směrem k ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), že je „natvrdlej“, odpověděli boucháním do lavic.

Celé to začalo ve chvíli, kdy Okamura reprodukoval obavy českých zaměstnanců o svá pracovní místa, načež vicepremiér Jurečka z vládní lavice hned za pultem poznamenal, že práce je dost. Okamura protestoval, že mohou být nuceni pracovat za nižší mzdy, nebo dají zaměstnavatelé přednost Ukrajinci.

„To snad není možné, že tohle vůbec tady říká ministr za mnou. To je úplně neuvěřitelné, kdo tady je ve vládě. Že je práce dost, to je vaše odpověď. Ale jde přece o to, že ti Ukrajinci budou podsekávat průměrné mzdy našich občanů. To jste fakt tak natvrdlej? Nezlobte se na mě, prostřednictvím pana předsedajícího,“ rozpálil se Okamura.

Po bušení do lavic jej předsedající Jan Skopeček vyzval, aby si „odpustil invektivy“ a dodal, že předtím už mu odpustil slovo „bordel“.

Po dalších dvou předsednických vstupech do Okamurova projevu se Skopeček pokusil přerušit jednání kvůli tomu, že sál opustila celá vláda a musí v něm být alespoň jeden ministr. Okamura jej však upozornil, že vidí ministryni Černochovou.

V devatenáct hodin pak Skopeček Okamuru znovu přerušil, že v sále není žádný z členů vlády, a přerušil jednání na pět minut. Po jejich uplynutí do mikrofonu ohlásil: „Protože ani během pěti minut se žádný z členů vlády do sálu nedostavil a mám zprávy, že tak ani nenastane, tak mi nezbývá než dnešní jednání přerušit. Sejdeme se zítra v 9 hodin ráno. Přeju vám hezký zbytek večera a zítra na shledanou“.

 

 

„Všichni jsme byli svědky toho, že se na jednání pléna nejen obstruuje, ale také nadává a vyvolává nenávist,“ řekl později novinářům k dění v sálu ministr vnitra Vít Rakušan.

Ministři podle něho chtěli mluvit o zvládání přílivu běženců, ale nedostali se ke slovu a museli poslouchat urážky. „Ty projevy xenofobie a nenávisti vůči lidem, kteří sem prchají před válkou, byly tak ohromné, že jsme na to museli adekvátním způsobem reagovat,“ dodal.

„Není možné hodinu sedět a poslouchat člověka, který uráží, uvedl Jurečka. Okamurovo vystoupení označil za „snůšku lží, překrucování, strašení a nenávisti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…