Jurečka: Uprchlíci z Ukrajiny mohou příští rok získat přístup do českého systému dávek

08.01.2024 20:35 | Monitoring

Ministr práce a sociálních věcí v pondělí oznámil, že uprchlíci z Ukrajiny by mohli v příštím roce získat přístup do českého systému dávek. Umožnit to má digitalizace a dávková reforma.

Jurečka: Uprchlíci z Ukrajiny mohou příští rok získat přístup do českého systému dávek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

V současnosti mohou příchozí z Ukrajiny s vízem k ochraně získat humanitární dávku, pokud má jejich domácnost příjem pod životním minimem a stanovenými náklady na bydlení. Žádat je možné digitálně.

„Předpokládám, že ještě samozřejmě o tom povedeme jednání a diskusi, že bychom s nástupem reformy dávkového systému v průběhu prvního pololetí roku 2025 uprchlíky překlápěli do reformovaného českého dávkového systému. Pak jsme schopni to zvládnout,“ řekl České tiskové kanceláři ministr Jurečka.

Ministerstvo práce postupně digitalizuje žádosti a vyřizování i u běžných dávek. Chystá také spojení příspěvku a doplatku na bydlení, příspěvku na živobytí a dětských přídavků do jedné podpory. Změny plánuje zavést za rok.

Jurečka upřesnil, že práci v Česku má kolem 125 tisíc uprchlíků. Označil to za „enormně vysoké, špičkové číslo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celý život naši dědečkové a babičky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSheldon1 , 08.01.2024 22:27:53
makali aby měli něco na důchod. Jejich peníze jim však ukradla naše věrchuška, která je dává všem mimo ČR. A kdyby to byly jen peníze. Naši stojí za uáčky v ordinacích lékařů, zubařů, na úřadech. Tam všude mají tito ne Češi přednost. Za pokus o vraždu s trvalými následky jsou puštěni na svobodu a naši jsou jen za vyjádření názoru zavírání do vězení! Chce se mi blejt z těch, co tu včil "vládnou." :)

|  17 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…