K dosažení solidní demokracie nás čeká ještě dlouhá cesta, domnívá se starosta Litovle

10.10.2013 10:34

Zdeněk Potužák (SNK) je zastáncem změny volebního systému. Jak velkou roli by v něm ale podle jeho názoru měl hrát prezident a především občané? Co doporučuje voličům před volbami a proč podporuje nové strany? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, se rozpovídal také o čerpání dotací a především jako člen výboru pro cestovní ruch o jeho významu pro město a problémech, které aktuálně řeší.

K dosažení solidní demokracie nás čeká ještě dlouhá cesta, domnívá se starosta Litovle
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Litovle Ing. Zdeněk Potužák

Předčasné volby vítáte, ale je také podle vás potřeba změna volebního systému a omezení mandátu poslance na maximálně dvě funkcí období. Jak velkou roli by ale podle vás měl hrát v novém systému prezident a především občané? Upřednostňujete například na celostátní úrovni více přímé demokracie?

Schvaluji přímou volbu prezidenta. Jeho pravomoci by mohly být vyšší, a to by si voliči měli ale uvědomit při volbách.  Volený kandidát by měl mít za sebou dobrou praxi a zkušenosti z vedení lidí, hospodaření se státními financemi. …Přímá volba chce dobré kandidáty a odpovědné voliče. Pokud chci někoho volit, musím ho znát (jakou má profesi, co v praxi dělal, jak ho hodnotí jeho okolí) není problém v naší malé zemi informace získat. Bohužel v médiích se píše hlavně o skandálech. V době voleb by měla být veřejnost informována hlavně odborníky – politology. Doporučuji všem  než půjdou k volbám,  se seznámit s pracemi  Ph.Dr. Vladimíry Dvořákové.

A co referendum na komunální úrovni? Využilo jej město někdy? A případně s jakým výsledkem? Ne vždy se podaří, aby hlasoval dostatek lidí a referendum tak bylo platné.

V našem městě jsme dosud referendum nevyužili a dle nízké účasti ve volbách se obávám, že by se i referenda zúčastnilo málo občanů. Referendum by se muselo týkat opravdu vážného rozhodnutí o osudu města, aby se uplatnilo.

Je také podle vás také nutné, aby občané volili zcela nové strany se zcela novými tvářemi. Podle čeho tak soudíte? A co třeba VV, které byly v minulých volbách pro mnohé také velkou nadějí?

Nové strany potřebujeme právě proto, že současné jsou už navzájem propojeny s podnikatelskou sférou a jsou ovlivňovány dlouholetými vazbami, které vyúsťují v narůstající korupční prostředí.

Už to vidíme několik let a nemění se to, zpřetrhání vazeb je nutné.

Samozřejmě by bylo krásné mít tradiční strany s dobrou historií a výsledky jako např. v Anglii a USA. Ale to nemáme – habsburství, války a diktatura jim neumožnila u nás vzniknout. VV byly opravdu nadějí a je z toho vidět, že to bude dlouhá cesta, než dosáhneme solidní demokracie.

Po průtahách se získáním dotace na likvidaci zamořené skládky, se ji městu podařilo získat a nyní by se tak mělo začít s likvidací. Kdy ale bude dokončena?

Podařilo se ukončit výběrové řízení a akce se právě zahajuje. Letos bude provedena první etapa, tkzv. doprůzkum celé lokality. Z něj vyplyne přesný postup prací  - odtěžení kontaminované zeminy, řešení dopravy přes obec, sanace podzemních vod. Dekontaminace musí  být ukončena do konce roku 2015, kdy končí i dotační období. Držte nám palce, ať se vše podaří a voda bude opět čistá.                            

Město je celkově v čerpání dotací velice úspěšné. Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Dotace, které jsme získali, se objemově týkají především ekologie – a to budování kanalizace – nejdříve to bylo město, pak 3 obce a nyní dalších 5 obcí. Ležíme v CHKO litovelské Pomoraví a musíme tyto akce realizovat pro ochranu chráněné krajiny. Totéž se týká již zmíněné dekontaminace. V těchto dotacích nám tedy napomáhá právě vazba na CHKO, kde získáváme plusové body při hodnocení žádostí.  Takže jsme získali stamiliony v minulých i v současném volebním období – ale jsou hlavně v zemi. Nejsou vidět v něčem krásném pro oko.

Až nyní jsme získali dotaci na rekonstrukci náměstí, muzea a radniční věže. Právě počítáme, zda na vše budeme mít i vlastní finanční podíl nebo některou dotaci odmítneme. Vše se totiž musí dokončit do konce roku 2015 v souvislosti s koncem dotačního období.

Pokud jde o plnění dotačních podmínek je to zásluhou práce zaměstnanců úřadu a to jak odpovědného odboru, tak dvou dotačních manažerek.    Společně sledují realizaci staveb ale také plnění všech administrativních podmínek, termínů, monitoringů, průběžných zpráv a hodnocení. Přivítali bychom snížení byrokracie v této oblasti – plno věcí se jen opakuje, přepisuje…  Ze současného stavu mám dojem, že se neví jak peníze z EU využít a na druhé straně se dělají takové podmínky a kontroly aby je byl problém získat a pak vše ustát. 

Jste také členem výboru pro cestovní ruch. Co se tak snažíte dělat pro jeho podporu ve městě a co je naopak největší problémem, s kterým se v tomto směru potýkáte?

Vytvořil jsem pracovní skupinu pro CR ve městě, dali jsme dohromady možnosti rozvoje a podpory CR. Podařilo se podpořit vznik vodáckého kempu v Litovli, zavést půjčovnu kol s mikroregionem litovelsko, zorganizovat s KČT jarní zahájení turistické sezóny. Právě budujeme nové TIC, kde bude i propagace místních firem – hlavně potravinářských.  Zavedli jsme farmářské trhy. Velkou roli u nás hraje cykloturistika -  nyní se opravují lesní cesty v CHKO. Oblast lužních lesů patří k nejhezčím na Moravské cyklotrase.

Nedaří se provést rekonstrukci ubytovací části hotelu Záložna, která by nabídla ubytování na lepší úrovni -  přivítali bychom investora.

Ve výboru pro CR Olomouckého kraje se nyní aktuálně řeší vznik Centrály CR ve vazbě na očekávaný zákon o CR.

Na konci června také zastupitelstvo rozhodlo o tom, že město Litovle bude mít samostatné informační centrum. Co vás k tomuto záměru vedlo? A kolik bude muset investovat radnice?

Současné TIC nám provozovala CK Bavi. Její prostory však byly velmi malé a s nárůstem turistů omezovaly i vlastní činnost CK. Hodně jsme diskutovali, dívali se jinde. Atraktivita Litovelska roste a je nutné turismus podpořit i jako zdroj práce pro místní občany. Nové TIC bude opět na náměstí a bude mít dostatečné prostory pro obsluhu i pro tematické výstavy o regionu a pro propagaci místních produktů. Bude mít také za úkol navrhovat další směry rozvoje CR dle informací od klientů. Investice bude cca   7OO tis. Kč.

Jedním z vašich cílů pro letošek bylo ve spolupráci s Agenturou Střední Morava zpracovat koncepci rozvoje CR pro naše město. Jaká je vaše vize koncepce a kdy by mohla vzniknout? Budou se také moci nějak podílet i občané?

Jak píši výše, zpracovali jsme na městě svůj přehled a možnosti dalšího rozvoje CR a realizovali první kroky. Ve výboru  OLK pro CR jsem poznal práci Agentury Střední Morava

a pro odbornější pomoc jsme ji pak požádali o zpracování koncepce.  Brzy očekáváme jejich návrh a ten bude dán k připomínkování zastupitelům i veřejnosti.

Máte nějaký vzkaz pro občany?

Přeji všem ještě teplý a krásný podzim, abychom načerpali sílu na zimu a šetřili na topení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…