Kálí si Andrej Babiš do vlastního Čapího hnízda? Toto dnes vyšlo v jeho novinách

03.03.2016 7:51

Čapí stíny. Tak zní titulek článku v dnešním vydání MF Dnes, která patří ministru financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Tomu patří také Čapí hnízdo, objekt, na jehož pořízení byla přiklepnuta dotace. A tu právě nyní vyšetřují detektivové z Bruselu. „Úředníci, kteří ji vyřizovali, dnes pracují na ministerstvu ovládaném ANO,“ konstatuje MF Dnes.

Kálí si Andrej Babiš do vlastního Čapího hnízda? Toto dnes vyšlo v jeho novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo byl i ministr financí Andrej Babiš

Jedním z úředníků, který rozděloval svého času evropské dotace ve středních Čechách, byl Marek Kupsa. Ten právě přiklepl dvě stě milionů korun na rozvoj cestovního ruchu. A část přišla i do Farmy Čapí Hnízdo na výstavbu stejnojmenného kongresového centra. Dotací se nyní zabývá nejen česká policie, ale také Evropský úřad pro boj proti podvodům. Prověřuje se, zda farma měla na dotaci nárok, nebo zda oklamala úřad či zákon porušili sami úředníci. Kupsa od roku 2014 pracuje na ministerstvu pro místní rozvoj, stejně jako Jiří Kořínek, který byl v době rozhodování o dotaci na Čapí hnízdo Kupsovým podřízeným. 

Policie celou kauzu prošetřuje na základě anonymního trestního oznámení, v němž je uvedeno, že firma neměla finance získat kvůli tomu, že nebyla malou či střední firmou. Firma, která dotaci získala, původně spadala pod Agrofert, ale v době, kdy o peníze požádala, již nebylo možné majitele zjistit. Podle Babiše je tato kauza politickou objednávkou. 

Kupsa si za přiklepnutím dotace stojí. „Tento projekt byl několikrát kontrolován a auditován, ale následně nic nebylo zjištěno a projekt byl proplacen,“ uvedl s tím, že projekt splňoval veškeré podmínky pro udělení dotace. 

Dalším jménem, které se objevovalo u dotace Čapímu hnízdu a u Andreje Babiše, bylo jméno Lukáše Wagenknechta. Ten byl tehdy šéfem interního auditu dotačního úřadu, následně se stal náměstkem samotného Babiše na ministerstvu financí. Jejich cesty se však již rozešly. 

Na dotačním úřadu v té době pracovala i současná místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová, dle svých slov však pracovala na odboru, který měl na starosti personálie a s dotacemi do styku nepřišla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…