Kalousek lže jako zkušený zločinec, zaznělo na Primě. Bývalí policisté tam vychvalovali razii

23.06.2013 12:00

VIDEO UVNITŘ Nedělní Partie na TV Prima Family se zabývala zátahem detektivů u Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády a dalších vysokých institucích. Aféra, kvůli které odstoupila Nečasova vláda, byla prý jen součástí velké akce, při které se policie konečně odvážila vyšetřovat kriminalitu v nejvyšších patrech. Na tom se ve studiu shodli tři bývalí kriminalisté Václav Láska, Zdeněk Ondráček a Josef Doucha s bývalým zpravodajcem Ándorem Šándorem.

Kalousek lže jako zkušený zločinec, zaznělo na Primě. Bývalí policisté tam vychvalovali razii
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

Václav Láska působil jako vyšetřovatel hospodářské kriminality, od policie však odešel a nyní pracuje jako advokát. To, kvůli čemu kdysi odešel, však prý nebylo ještě nic proti tomu, co policisté zažívají teď. „To je naprosto nepředstavitelné. Co dělají politici, to je úplně za hranou zdravého rozumu,“ rozčiloval se.

Vzápětí byl tázán, jak takový nátlak probíhá. „Nebylo to o tom, že by někdo řekl: Tohle nesmíš,“ líčil Láska. „Spíš to bylo o tom, že když někdo vyšetřoval nevhodnou kauzu, tak mu házeli klacky pod nohy, neposkytovali mu podporu, posílali ho na přeškolování ze sebeobrany, nebo něco podobného,“ popisoval dále.

Podle Zdeňka Ondráčka se nyní již podařilo očistit policii od některých „Langerových pohrobků“. „Nyní již prý jsou v pozicích, kde nemohou to vyšetřování až tolik angažovat."

Láska věří, že Rittiga s Janouškem budou mít „ložené“

Další dotaz směřoval k případným dalším zatčeným a prvním tázaným byl bývalý zpravodajec Šándor. Ten uvedl: „Rozvrat politické scény si nepřeju, ale nedovedu si představit, že by to tímto skončilo a už se nic nedělo. To by mohlo vést k dalším spekulacím,“ obává se.

K tomu se přidal i advokát Láska: „Úplatek musel někdo dávat. Nedovedu si představit, že by vše zorganizovala sama paní Nagyová, takže očekávám další obvinění. Důležitější jsou ale obvinění vůči těm kmotrům, na to veřejnost čeká. Věřím, že po těch domovních prohlídkách ta obvinění začnou padat,“ uvedl bývalý detektiv.

Láska ve studiu především vychvaloval policejní taktiku. „Vybrali si okruh osob, u kterých to mají „ložené“. A po těch prohlídkách to snad budou mít „ložené“ i proti dalším, těm důležitějším,“ věří advokát. Přidal se i Josef Doucha, bývalý kriminalista, který nyní rovněž pracuje jako advokát: „Rozebíhá se to na panu Rittigovi a Janouškovi, teď proti nim bude spousta důkazů,“ věří.

Při policejní razii mělo být zabaveno 120 až 150 milionů, ke kterým se nikdo nehlásí. Hosté Partie spekulovali, že mohlo jít o peníze, které měli „kmotři“ připravené pro politické strany. „Ty peníze mohly být postupně legalizovány, blíží se volby, takže možná měly být užity pro politické strany. Rovněž podle Lásky tyto peníze mohly být určeny na úplatky a pro politické strany.

Doucha si myslí, že policie velmi dobře ví, komu zabavené zlato a peníze patří, jen to nechce prozrazovat. „Policie musí vědět, komu ty peníze patří. Nedovedu si představit, že by přišli do Komerční banky a začali prohledávat všechny trezory, co tam jsou. Ti museli jít najisto,“ uvedl.

Kalousek lže jako zkušený zločinec

Posledním tématem pak bylo vystoupení ministra financí Miroslava Kalouska, který v týdnu na odchodu z policejního výslechu do televizní kamery vykládal, že trojice odstoupivších poslanců je trestána za to, že chtěla pracovat, místo aby šla na pracák. „Mě ta konstrukce pana státního zástupce přijde spíš jako třídní nenávist,“ zaútočil závěrem na žalobu.  

„Pan ministr Kalousek lže, když tvrdí, že není žádná souvislost mezi vzdáním mandátu a přijetím trafiky,“ pustil se do ministra zostra Láska. Přitom i Kalouskovi kolegové prý říkají, že tam ta souvislost je, přiznávají, že to byl odchod, tedy vzájemně související protislužby. „On se chová jako zkušený zločinec- nespoléhá se na nějaké právní výklady, ale rovnou lže,“ dodal advokát.

Přidal se k němu i expolicista Ondráček, který se na adresu ministra Kalouska vyjádřil, že „on je ten kardinál Richelieu, který to tu nejspíš všechno řídí a je tím, kdo řídí celou vládu. Jenže občas mluví rychleji, než myslí, a pak je odhalen,“ uzavřel spokojeně.  

Do Kalouska se pustil i bývalý vyšetřovatel Doucha, podle kterého ministr, který útočí na vyšetřovatele, nedává dobrý příklad ostatním občanům. I Doucha si navíc myslí, že Kalousek lhal. „Já jsem totiž přesvědčen, že to neskončilo jenom těmi trafikami pro ty poslance, ale je pochopitelné, že policie to z taktických důvodů nechce prozrazovat,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…