Kalousek vyšponoval debatu o rozpočtu. Co chtěl hodit do odpadkového koše?

18.12.2020 14:13

Koaliční vláda ANO a ČSSD ustoupila komunistům a v rozpočtu na příští rok sebrala armádě deset miliard korun. To zvedlo ze židle předsedu poslaneckého klubu TOP 09. Napochodoval k řečnickému pultíku a nenechal na koalici ANO a ČSSD nit suchou.

Kalousek vyšponoval debatu o rozpočtu. Co chtěl hodit do odpadkového koše?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Po předsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové vystoupil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který konstatoval, že TOP 09 nemůže podpořit rozpočet nejen proto, jak macešsky se vláda zachovala k armádě, ale už kvůli tomu, že rozpočet na rok 2021 nestojí na reálných základech.

Nepočítá např. se Sněmovnou odhlasovaným snížením daní pro většinu zaměstnanců na úroveň 15 procent.

„Je to mrtvý materiál, už dávno měl být v odpadkovém koši a už dávno jsme měli pracovat na novém rozpočtu. Jeho příjmy jsou zcela mimo realitu,“ hřímal Kalousek s tím, že rozpočet na příští rok nezahrnuje daňové změny prosazené silou ANO, ODS, SPD a komunistů.

Ale i kdyby těchto daňových změn nebylo, kdyby nebylo snížení daní pro většinu zaměstnanců na hladinu 15 procent, tak by parametry stávajícího rozpočtu neodpovídaly realitě.

Kalousek v této souvislosti přirovnal tvorbu rozpočtu k pečení dortu.

„Je to jako když pečete dort. Upečete korpus a teď na něj můžete nějaké ozdoby přidat a nějaké odebrat. Ale když zkazíte ten korpus, když se vám nepovede, tak jakékoliv zdobení z toho nemůže udělat dobrý dort. Chcete-li dobrý dort, musíte upéct nový korpus,“ zdůraznil Kalousek s tím, že opozice už upečení nového korpusu navrhovala, ale vláda snahy opozice zavrhla.

„Na výdajové straně se rozpočet vůbec nechová, jako kdyby celá země nemusela šetřit na věcech zbytných. Dobře víte, že jsme vládu podporovali v programech na pomoc podnikatelům, kteří jsou zasaženi restriktivními vládními protiepidemickými opatřeními, ale to není ten hlavní problém státního rozpočtu. Hlavním problémem státního rozpočtu jsou mandatorní a kvazimandatorní výdaje, které rostou neuvěřitelným tempem a budou v tomhle rozpočtu přesahovat 80 procent příjmů. To je neudržitelná rozpočtová politika, kterou tahle vláda bohužel provozuje už řadu let. A k tomu občas pronese, že snižuje dluh. K tomu já vždycky nezapomenu říct, že vláda svými aktivními kroky nesnížila dluh ani o korunu. Dluh se snižoval díky dobrému hospodářskému růstu, ale aktivní kroky vlády ke snížení strukturálního deficitu nebo snížení dluhu nebyly žádné,“ tepal Babišův kabinet.

Sečteno a podtrženo, sedm let trvající vláda Andreje Babiše (ANO) a sociálních demokratů přivedla Česko do takřka bezvýchodné situace v okamžiku, kdy klepe na dveře demografická krize a to Kalousek považuje za naprosto nezodpovědné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …