Kapitán Saša Novák, pan velkomožný Ježek. Do médií po zátahu na severočeské podsvětí unikají šťavnaté historky ze spisu

16.12.2016 21:47

Zdá se, že bývalí politici ODS Alexandr Novák a Daniel Ježek měli pod palcem rozdělování evropských dotací Regionálním operačním programu Severozápad, který spravoval dotační tituly v kraji Ústeckém a Karlovarském. Zmínění pánové údajně dokázali ovlivnit přes 500 dotačních projektů. Tomu také odpovídaly přezdívky, které si oba pánové vysloužili – „kapitán“ a „pan velkomožný“.

Kapitán Saša Novák, pan velkomožný Ježek. Do médií po zátahu na severočeské podsvětí unikají šťavnaté historky ze spisu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Server Českého rozhlasu přináší nové informace o tom, jak v Ústeckém a Karlovarském kraji zřejmě probíhalo vyhodnocování projektů, které si „zasloužily“ spolufinancovat z evropských peněz v rámci ROP Severozápad. Zdá se, že o dotacích nerozhodovala kvalita projektů, ale moc dvou mužů – někdejšího senátora Alexandra Nováka a Daniela Ježka. Oba bývali členy ODS. Do vedení úřadu ROP Severozápad dosazovali aktéry, kteří jim byli loajální. Pokud se úředníci začali vymykat kontrole, měli být podle dostupných informací nahrazen někým povolnějším.

ROP Severozápad tak napřed řídil Petr Vráblík, jenže ten v jednu chvíli odmítal poslouchat Nováka s Ježkem, takže na místo ředitele nastoupil Petr Kušnierz. „Kušnierz oslovoval Alexandra Nováka jako Kapitána, Daniela Ježka pak jako Pana Velkomožného,“ lze se dočíst z policejního obvinění, se kterým se server veřejnoprávního rozhlasu seznámil.

Celý text najdete zde

U Nováka a Ježka se scházely požadavky podnikatelsko-politického prostředí na to, kterým projektům bylo mělo být věnováno více pozornosti, aby se na ně „usmálo štěstí“. Novák a Ježek se pak skrze ředitele ROP Severozápad snažili prosadit jednotlivá přání. 60 procent dotací mělo připadnout na projekty z Ústeckého kraje a 40 procent na projekty z Karlovarského kraje.

„Po tom, co se (projekty) přihlásily, vznikla jejich tabulka. Ta posléze podle vyšetřovatelů přistála na stole politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje, mezi nimi u někdejší hejtmanky Jany Vaňhové, jejího náměstka Arno Fišery či Jakuba Pánika,“ připomíná server známá jména. Ty projekty, které měly získat evropské peníze, okrášlila malá tečka. Otečkovaná tabulka posléze zamířila k Novákovi s Ježkem a ti už zařídili zbytek. Touto cestou mělo být posouzeno až 541 projektů. Podle všeho mezi nimi nechyběly projekty stavby nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani z roku 2008  s dotací přes 111 milionů nebo rekonstrukce zimního stadionu v Litoměřicích s dotací 191 milionů. Celková škoda podle kriminalistů činila až 14 miliard.

Zásadní svědectví o údajné korupční chobotnici předal vyšetřovatelům již odsouzený Petr Kušnierz, který si asi řekl, že není spravedlivé, když ve vězení sedí jen on a „větší ryby“ zůstávají na svobodě. Daniel Ježek obvinění důrazně odmítl. Stojí za zmínku, že mu policie obstavila 41 nemovitostí. Novák asi prozatím obvinění nevyslechl, jelikož pobývá v USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…