Karel Schwarzenberg praštil do stolu a podává trestní oznámení

17.02.2018 12:50

Bývalý předseda TOP 09 a exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg se pro server Aktuálně.cz rozmluvil o táboru v Letech. Podle jeho slov z něj šla strašlivá tíseň. Rozhodl se tedy podat trestní oznámení na poslance Miroslava Roznera (SPD), jenž koncentrační tábor nazval neexistujícím pseudokoncentrákem.

Karel Schwarzenberg praštil do stolu a podává trestní oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Celý svůj politický život jsem bojoval za lidská práva. A je pro mě nepřijatelné, abychom měli v politice lidi, kteří se lidským právům vysmívají tím, že popírají holokaust, to je pro mě už opravdu trochu moc. Jsem přesvědčen, že se proti zlu musí začít bojovat hned v zárodku, a ne čekat, až se rozšíří,“ sdělil Schwarzenberg své důvody, proč se rozhodl podat trestní oznámení na Roznera.

Schwarzenberg v rozhovoru také uvedl, že koncentrák v Letech byl za jeho dětství přes les od panství rodu. „A jako dítě jsem tam měl po válce velmi zvláštní zážitek. Dítě má velmi silné instinkty, málo z dospělých si je pak uchová,“ vzpomněl, jak na něj při projíždění kočárem s koňmi kolem Letů padla strašlivá tíseň. Otec mu měl tehdy říct, že až bude velký, tak mu to vysvětlí, ale že se tam vskutku děly strašlivé věci. 

  • Původní text ZDE
V oznámení jsou podle něj zmíněni i další politici, kteří prohlašovali podobná slova jako poslanec Miroslav Rozner. „Ti jsou spolu s panem Roznerem spoluviníci svými výroky. Na pana Roznera to podávám proto, že je to nejčerstvější a bylo to nejjasnější,“ řekl Schwarzenberg se slovy, že je možné, že bude v podávání trestních oznámení pokračovat. . 
 
Závěrem pak dodal, že byly časy, kdy si nikdo takové věci v politice říci netroufal. „Za dob třeba prezidenta Václava Havla. Ale nyní si více lidí troufá říkat takové ostudnosti. Cítí, že mají záštitu seshora. Ale to nikoho neomlouvá a takové věci se dít nemají,“ zakončil.
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …