Karel Schwarzenberg z ČT: Zeman pozdvihuje českou malost, na tu jeho posádku je tristní pohled. Víte, jak se říká tomu, kdo si pro peníze lehá?

25.10.2016 23:22

Jít, či nejít na Hrad oslavit státní svátek? V úterních Událostech, komentářích České televize se o to hádali Martin Komárek (ANO), Jaroslav Zavadil (nestr. za ČSSD), Ivan Gabal (nestr. za KDU-ČSL) a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ten naznačil, že si čeští politici lehají před Čínou na záda jako lehká děva. Gabal také varoval před čínskou politikou v Česku. A to opravdu velmi důrazně. Zavadil naznačil, že by mohl být prezidentem.

Karel Schwarzenberg z ČT: Zeman pozdvihuje českou malost, na tu jeho posádku je tristní pohled. Víte, jak se říká tomu, kdo si pro peníze lehá?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Pražském hradě proběhla inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana

Zdá se, že prezident Miloš Zeman znovu rozděluje společnost. Politici, kteří zastupují své voliče, se nemohou shodnout na tom, zda je vhodné letos přijít oslavit státní svátek na Pražský hrad. Za touto tahanicí stojí spor o údajné udělení/neudělení státního vyznamenání panu Jiřímu Bradymu. Zákonodárci za KDU-ČSL, ODS a TOP 09 už se shodli na tom, že na Hrad nepřijdou.

Stojí za pozornost, že pro Martina Komárka (ANO) má kardinální otázka – jít, či nejít na Hrad – ještě jeden rozměr. Podle informací deníku MF Dnes by měl totiž vyznamenání in memoriam dostat také ekonom Valtr Komárek. Jeho syn by teoreticky měl jít na Hrad, aby si vyznamenání převzal.

„Pro mě vždy ty oslavy státního svátku představovaly něco významného. Ale po tom, co se ten svátek zprofanoval, co se stalo během těch posledních let, bych se zarděl, kdybych tam šel,“ poznamenal na úvod Schwarzenberg. Gabal dal čestnému předsedovi TOP 09 za pravdu. Kdo tam jde, nečiní podle Gabala nic špatného, protože bude vyznamenána řada osobností. Ti si zaslouží úctu. Na druhé straně např. dnešní hradní tisková konference pánů Ovčáčka a Forejta ho utvrdila v tom, že na Hrad nepůjde.

Zavadil své vystoupení otevřel krátkou poznámkou. „Ten říká to a ten zas tohle a vy všichni dohromady nevíte vůbec nic,“ okomentoval lakonicky kauzu Brady. „Pro mě je důležité, že jsme měli možnost se setkat s tak skvělým člověkem, jako je pan Brady. Kdybych já byl prezidentem, tak bych mu to dal,“ konstatoval dál Zavadil. „Zatím...,“ pronesl věštecky se smíchem.

Schwarzenberg kontroval, že Miloš Zeman se chová na Hradě tak, že pozdvihuje určitou českou malost. A to mně strašně vadí,“ rozčílil se před kamerami někdejší ministr zahraničí. „Ale už nechme pana Forejta a tu hradní posádku, on je na ně tristní pohled,“ poznamenal dále v ČT.

Gabal se vší důrazností varoval před prosazováním čínského vlivu v naší zemi. „Já nemůžu přehlédnout to, jakými cestami se přes Hrad protlačují zájmy Číny v naší zemi. Na prvním místě jde o dopis, kterým jsme se zlomili. Cílem Číňanů není obchod, cílem je ovlivnit politiku v této zemi. Dnes také řekl mluvčí Hradu, že došlo ke zrušení jakéhosi ekonomického fóra kvůli tomu, že se ministr Herman sešel s dalajlámou. A to není obchod, ale politika, jejím cílem je odtlačit dalajlámu,“ varoval Gabal.  

Nakonec prozradil, že na našem území působí i čínští zpravodajci. „To, co jsme viděli dnes, je snaha ekonomickými prostředky ovlivňovat politiku v České republice, a to je bezpečnostní riziko první třídy,“ varoval host důrazně.

V tu chvíli se Komárek neudržel a Gabalovy argumenty relativizoval. „Teď se do toho zatahuje Čína. Tak prosím vás do toho zahrňme ještě Rusko, naše zájmy v Antarktidě, zlaté doly v Namibii a podobně... Pokud jde opravdu o to, že pan prezident je nějakým agentem Číny, tak už má být spuštěna nějaká procedura impeachmentu, má být zatčený a tak podobně. To nevyřešíme tím, že půjdeme na Staromák a budeme zpívat ‚Ach synku, synku‘,“ kroutil hlavou Komárek.

„Třeba moje žena má krásné šaty, které teda jsou levné, ale ona teď neví, jestli je na ten Hrad bude moct vzít,“ poznamenal ke státnímu svátku dále.

Zavadil doplnil, že si chce počkat na to, zda opravdu z Číny přijdou investice do naší země. „Čína byla pro nás abstraktní a já si myslím, že je dobře, že se s ní začalo hovořit. Jestli to přinese něco nebezpečného, to se teprve uvidí, ale já si to nemyslím,“ prozradil někdejší odborář. Na Hrad půjde a půjde tam prý rád, protože se rád setká i se svými někdejšími kolegy z odborů.  

Gabal si přesto trval na svém. Někteří naši politici se dnes zlomili před komunistickou Čínou a pošlapali jsme vlastní zahraniční politiku, ze které jsme teď udělali hadr. „My jsme si z toho, co pro nás bylo devizou, udělali průšvih a zlomili jsme se jako malí pitomci před Čínou,“ zlobil se lidovecký poslanec.

Schwarzenberg pak svým partnerům ve studiu položil jednu otázku. „Víte, jak se nazývá v češtině někdo, kdo se položí kvůli penězům?“ ptal se  smíchem v narážce na lehké děvy. Svou otázku však podle vlastních slov myslel zcela vážně. „Přesně takhle se chováme a ve světě si za to vysloužíme opovržení,“ varoval čestný předseda TOP 09.  

Gabal se nakonec obul i do Ovčáčka. „To, co na Hradě předvádí, není služba šéfovi, to je prostě typ agresivity, která nemá ve vysokém úřadu tohoto státu co dělat a v podstatě mu kazí profil,“ udeřil na hradního mluvčího. Naproti tomu pan Brady prý nastavuje české společnosti zrcadlo a jemně jí ukazuje, jak hulvátsky se občas chová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…