Katastrofa s imigranty se stále zhoršuje. Europoslanec Zdechovský raději ani nechce domýšlet, co bude dál

20.06.2014 15:34

Evropa nezvládá problém masového přílivu nelegálních přistěhovalců. Zatímco v zahraničí plní toto téma první stránky novin, česká média mu nevěnují téměř žádnou pozornost, píše europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Přitom právě nezvládnutá imigrační politika vedla podle něj v minulosti k vzestupu populistických a krajně pravicových uskupení prakticky v celé Evropě.

Katastrofa s imigranty se stále zhoršuje. Europoslanec Zdechovský raději ani nechce domýšlet, co bude dál
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Tomáš Zdechovský, nově zvolený do Evropského parlamentu za KDU-ČSL, je přesvědčen, že protože jsme součástí evropského schengenského prostoru, musíme se aktivně spolupodílet na řešení celé situace. Státy jako Itálie nebo Španělsko mluví o možné humanitární katastrofě a požadují ochranu evropských hranic.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Největší příchod nelegálních imigrantů za posledních dvacet let také zaznamenalo Německo. Asi každému tedy musí být jasné, že nezastavení nynějšího mohutného náporu běženců povede ke katastrofě," píše europoslanec.

Celý příspěvek Tomáše Zdechovského najdete ZDE.

O tom, jak vážná je situace, podle něj svědčí slova italského ministra vnitra Angelina Alfana, která cituje: „Během předsednictví Evropa neuvidí Itálii bouchat pěstí do stolu, ale rovnou stůl převrhne."

Neřešení palčivého problému nahrává krajní pravici

Evropské vlády podle politika nezvládaly imigraci ani v minulosti a tak se prý nemůžeme divit, že evropská veřejnost přestává být imigraci nakloněna. Jedním z logických důsledků neřešení tohoto problému byl pokles důvěry v politiky, o čemž jako indikátor svědčí nedávné evropské volby a úspěch lidí jako je Nigel Farage.

„Při pohledu na situaci, která nastala v posledních několika měsících, raději nechci ani domýšlet, co může nastat, nebude-li Evropa schopná účinně reagovat na nynější mohutnou vlnu nelegálního přistěhovalectví. Nezvládnutá imigrační politika má už teď za následek nárůst nedůvěry vůči přistěhovalcům a obrovské výdaje především Itálie a Španělska na ochranu hranic a na sociální výdaje," pokračuje Zdechovský.

Úspěch krajní pravice v eurovolbách musíme podle něj brát jako „lekci uštědřenou klasickým demokratickým stranám, které se v politicky hyperkorektním prostředí raději vyhýbaly kontroverzním tématům. Je proto čas začít konečně jednat, mluvit o věcech otevřeně a nabídnout vlastní a hlavně rozumná řešení. V opačném případě poputují další voliči do náruče extremistů a populistů. Od nedůvěry může být jen malý krůček k rasismu."

Evropa se podle něj nemůže uzavřít do nenávisti ke svým sousedům. „Obehnat Evropu čtyřmetrovou zdí řešením není," varuje s tím, že právě tím hrozí úspěch krajní pravice v eurovolbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…