Katolická církev se pouští do podnikání. Začne prý ořezáváním nákladů

29.11.2014 9:11

Katolická církev se chystá podnikat a sama se díky budoucím nižším příspěvkům od státu musí prý chovat jako firma. Restituce sice přinášejí nemalé prostředky, ale katolickou církev paradoxně čeká propouštění a snižování platů. Obšírný materiál o tom přináší sobotní MF DNES.

Katolická církev se pouští do podnikání. Začne prý ořezáváním nákladů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chrám sv. Víta na Pražském hradě

Katolická církev kvůli restitucím musí přistoupit k restrukturalizaci. MF DNES to řekl plzeňský biskup František Radkovský. Jeho diecéze prý musí kvůli budoucím nižším příspěvkům od státu propouštět i snižovat platy. Hlavně však hledá nové způsoby, jak podnikat.

Ve veřejnosti je rozšířen názor, že po restitucích si budou žít církve v luxusu. To se ovšem pokusil vyvrátit mluvčí biskupské konference a novináře pozval do Plzně a Řezna, kde katolická církev vysvětlila, jak se věci mají. Pokud nemá zchudnout, musí nejen propouštět a restrukturalizovat, ale také podnikat.

Je pravda, že do církví už přicházejí první peníze, ale ty se nesmějí projíst. Plzeňské biskupství investuje a skupuje činžovní domy v Plzni a chce prý vydělávat na nájmu. Zaměřuje se údajně na malometrážní byty pro seniory. Toto podnikání je podle Radkovského zatím v počátku. Církev si totiž uvědomuje, že musí být připravena na dobu, kdy po vyplacení náhrad od státu už nedostane nikdy nic. Takový stav nastane za 16 let.

Na financování diecéze potřebujeme zisk 90 milionů ročně

Plzeňský biskup František Radkovský na nic nečeká, a přestože prý zatím jeho diecéze nedostala zpět skoro žádné domy či pozemky, už teď vymýšlí, kde a jak začít podnikat. „My bychom potřebovali mít nejlépe nějaký výrobní podnik. Zatím jsme ve fázi hledání. V roce 2030 budeme potřebovat firmy, které ponesou zisk devadesát milionů ročně, a ještě to podnikání musíme rozdělit do různých oborů,“ řekl biskup Radkovský novinářům.

Inspiraci prý hledají například v německém Řeznu, kde mají biskupský pivovar. „Tuším, že v Řeznu ze zisku pivovaru financují kněžský seminář,“ vysvětlil při exkurzi Radkovský. V plzeňské diecézi je prý potřeba získat prostředky na financování oprav řady církevních staveb, které jsou stále ještě ve špatném stavu.

Snižování platů a propouštění se podle M DNES netýká kněží, ale ostatních zaměstnanců. U každé končící smlouvy si prý musejí dobře rozmyslet, zda ji prodlouží, a důchodci už pracují pouze za základní plat. Obdobně jako v Plzni uvažují diecéze po celé republice a chtějí údajně rozvíjet i turismus. Třeba tím, že památky budou přístupné i mimo hlavní sezónu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…