Kauza Barták se protahuje. Advokát v tom vidí zákulisní tlaky

26.05.2011 7:50

Kauza exministra Bartáka, v níž si údajně řekl o úplatek, není stále uzavřena. Bartákův advokát tvrdí, že mělo být už dávno vše prošetřeno a uzavřeno. Protahování celé kauzy prý ukazuje na zájmy někoho za oponou.

Kauza Barták se protahuje. Advokát v tom vidí zákulisní tlaky

Exministr obrany Martin Barták si v údajně  řekl o úplatek, měl tak učinit v únoru 2008, kdy oslovil bývalého velvyslance USA v Praze Williama Cabanisse. Výměnou za to měl vyřešit problémy s Tatrou kopřivnice. Bartákův právník tvrdí, že se vyšetřování zbytečně protahuje, vidí za tím také zákulisní tlaky. Obsáhlý rozhovor s advokátem Josefem Monsportem zabírající více než polovinu tiskové strany přinesl deník Právo.

Téma: Vše o kauze Barták ZDE

„Jak mi pan Barták řekl, ten uzavřený prostor, v němž byl on a další osoby, byl o rozměrech asi 25 až 30 metrů čtverečních a v takto malém prostoru byla celá řada osob. Podle mého názoru je velice jednoduché zjistit, zda to bylo či nebylo řečeno. Prostě bych vzal všechny lidi, kteří tam tenkrát byl," prohlásil rezolutně Bartákův právník Monsport v rozhovoru pro dník Právo.

Související: Kalousek: Já a kauza Barták? To na mě někdo z ODS háže špínu

Pokud by policie postupovala tímto způsobem, měla být podle Monsporta schopna uzavřít případ v horizontu měsíce či dvou.

Časové lhůty neexistují

K tomu je však třeba dodat, že nikde není řečeno, jak dlouho smí či nesmí trvat vyšetřování korupce, omezující časové lhůty zkrátka neexistují. Uvědomuje si to i Bartákův advokát, argumentuje ovšem tím, že průtahy ve vyšetřování citelně poškozují jeho klienta.

Dále čtěte: Jako přihlouplý film, uvedla ČT kauzu Barták. A diskuse začala

„Pokud není do současné doby uzavřená, nutně to já i doktor Barták považujeme za umělé protahování s tím, že se zřejmě někdo snaží diskreditovat jeho osobu. Mimo jiné je nutné podotknout, že se mu to do jisté míry i podařilo, protože po několika měsících bezvýsledného šetření pod tlakem událostí byl doktor Barták přinucen rezignovat na své místo náměstka ministra financí," zdůvodňuje svůj postoj Monsport.

Zákulisní zájmy z Ostravy

Advokátovi pana Bartáka se také nezdá, že celý případ vyšetřuje Krajské zastupitelství v Ostravě, podle jeho názoru by celá kauza měla připadnout spíše Městskému státnímu zastupitelství v Praze. I to podle Monsporta ukazuje, že má někdo uájem na protahování celého případu.

Související: Barták prý žádal miliony dolarů za vyřešení armádní zakázky Tatry

To vše naznačuje, že šetření této kauzy nemá standardní průběh. Mohu o tom jen spekulovat, ale působí to na mě tak, že se celá věc úmyslně šetří v Ostravě, protože právě tam má někdo zájem, aby se zrovna tam věc pana Bartáka natahovala co možná nejdéle. A že tam mohou být nějaké „spřízněné duše", které se tomuto požadavku snaží vyhovět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…