Kauza Bárty a Škárky nekončí. Soudce podává stížnost

11.05.2013 8:30

Soudce Jan Šott podal v kauze poslance Víta Bárty (VV) a jeho bývalého stranického kolegy Jaroslava Škárky podnět na stížnost pro porušení zákona. Rozhodl sice, že statisíce zabavené v rámci případu se Bártovi vrátí, zároveň s tím ale podal podnět. S tím, jak kauza skončila, soudce dál nesouhlasí. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Šott oba nejdřív odsoudil, poté je musel osvobodit.

Kauza Bárty a Škárky nekončí. Soudce podává stížnost
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Předmětem podnětu je odlišný právní názor v několika zásadních otázkách jak procesních tak hmotně právních, sdělil televizi Šott. Vzhledem k tomu, že Bárta i Škárka jsou už více než měsíc pravomocně nevinní, rozhodl soudce také o tom, že jim vrátí vše, co jim soud v souvislosti s případem zabavil. Bárta dostane zpět zajištěnou hotovost. Škárka například speciální hodinky, na které měl údajně nahrát klíčový důkaz z předání peněz u Bárty doma. Soud ale označil nahrávku za podvrh, uvedla ČT.

O stížnosti rozhodne ministr Blažek

"Těší mě, že po dvou letech konečně dostanu peníze od Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Dám je na časopis Plzeň bez cenzury. Šottovy kroky nemohu komentovat," sdělil ČT v textové zprávě Bárta. Škárka situaci nekomentoval, o stížnosti neví. O stížnosti musí rozhodnout ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Pokud by podnětu vyhověl, posuzoval by ji poté Nejvyšší soud, uvedla Česká televize.

"Trestní právo se zastavilo před branou politiky a korupční jednání, které je na jakékoliv jiné úrovni lidského života postihováno trestním zákoníkem a trestáno, se od určitého postavení pachatele na určitém místě stává trestně nepostižitelným," uvedl dříve Šott.

Kouzlo poslanecké imunity

Obvodní soud pro Prahu 5 loni v dubnu vyměřil Bártovi 18 měsíců s podmínečným odkladem na 2,5 roku za to, že bezúročnými půjčkami uplácel bývalé stranické kolegy. Škárka dostal tři roky nepodmíněně za to, že z Bárty vylákal peníze, aby ho zdiskreditoval. Rozsudek vynesl právě Šott. Proti nepravomocnému verdiktu se odvolali Bárta, Škárka i státní zástupkyně. Bárta se navíc obrátil na Nejvyšší soud s návrhem na vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

Nejvyšší soud loni v říjnu oznámil, že kvůli poslanecké imunitě nebude Bárta dále souzen za nabízení výhodných půjček spolustraníkům.

Pražský městský soud v listopadu 2012 vrátil případ obvodnímu soudu k novému projednání. Podle verdiktu odvolací soudkyně se Bárta poskytnutím půjček nedopustil protiprávního jednání a ani Škárka nespáchal podvod nebo jiný trestný čin. Letos v březnu soud nevyhověl odvolání státní zástupkyně a potvrdil osvobozující rozsudek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…