Kauza. Branická radnice prodala pozemky desetkrát pod cenou

05.03.2012 22:38

Radnice Městské části Prahy 4 vyšla vstříc developerovi navzdory vůli místních obyvatel. Podle potřeby upravila územní plán a sehnala si realitního znalce, který ohodnotil pozemek desetkrát levněji, než je běžná cena v této lokalitě. Na pochybení upozornil svým příspěvkem pořad Reportéři ČT.

Kauza. Branická radnice prodala pozemky desetkrát pod cenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Nejen podle místních obyvatel je Braník velmi lákavá lokalita. „Je tady malá zástavba, je to blízko centra, přitom je tady klid. Takže ti developeři se sem tlačí. A já chápu, že mají zbraně, jak na ty naše zastupitele tlačit nejspíš ekonomicky, aby se sem dostali. Ale ty byty potom jsou tak drahé, že většina z nich je neobsazená. Čili stavět tady další takovéhle bytové domy, je sice možná lákavý záměr, ale ekonomicky to nemůže fungovat,“ soudí místní obyvatel, režisér Jan Svěrák

V Braníku někteří developeři v současné době již staví, další se k tomu chystají a jiní tu skupují pozemky za podezřele výhodných podmínek.

Nejdřív chráněné území a pak prodáno developerovi

Rezident Vladimír Zelenka chtěl od čtvrté pražské městské části koupit před časem část pozemku sousedícího s jeho domem. „ Pozemek jsem chtěl koupit v roce 2007, protože jsem se dozvěděl, že sousední pozemky koupí firma Renix. Měl jsem obavu, že postaví tady nahoře ty domy terasovitý. Tak jsem to chtěl oddělit ten pozemek od toho svýho. A došel jsem si na městský úřad se žádostí na odprodej. A ti mi řekli, že se to prodávat nemůže, že to je v ochranném pásmu Bránické skály a Školního vrchu a že se to nemůže prodávat,“ uvedl v reportáži Zelenka.

Zelenkovi poslala  Městská část Praha 4 vyjádření v němž sděluje, že jeho žádosti nelze vyhovět, neboť je v rozporu s platným územním plánem. „Tím mě tedy ukolébali a tak jsem si říkal, dobrý, nebude se nic dít. A najednou v roce 2009 jsem se dozvěděl, že pozemek je prodán,“ konstatuje Zelenka.

Prodáno za desetkrát menší než reálnou cenu

Do soutěže, kterou město tehdy na prodej vyhlásilo, se těsně před uzávěrkou přihlásil jediný zájemce – firma Renix. A nabídl přesně tolik, kolik činil odhad – tedy jeden milion korun za 471 metrů čtverečních. Tedy něco přes dva tisíce korun za metr čtvereční. Paradoxně však za pozemek o víceméně stejné výměře, který s obecním sousedí, zaplatil Renix dvěma soukromníkům 13,2 milionů korun, tedy desetkrát víc.

„I s obyčejným dotazem na realitní kancelář lze zjistit obvyklou tržní cenu, za kterou by ona třeba běžně na trhu nabízela. Obzvlášt když je známé, že sousední pozemky se prodávají  za mnohem vyšší cenu než za cenu, kterou odhadl znalec,“ komentuje koupi Radka Pavlišová z Transparency International

Firma Renix se k celé transakci odmítla vyjádřit s poukazem na obchodní tajemství. Její zástupce Václav Komrska také odmítl komentovat, co s pozemky společnost zamýšlí dál.

My nic, to odhadce, brání se radnice

Tiskový mluvčí MČ Michal Sochor nedokázal uspokojivě vysvětlit, jak radnice k částce došla, a vinu svaluje na odhadce.

„Nedokážu vám odpovědět, protože já rozhodně nejsem žádný realitní makléř, a těžko bych vám řekl, že někdo ve vedení městské části je natolik odborník, že by se pasoval do role, že by rozporoval rozhodnutí  soudního znalce. To znamená, že ten posudek byl udělán přesně proto, aby si městská část neurčila tu cenu pochybně, aby si jí neurčila tak, že si řekne, že to dáme za milion, za půl milionu, za tři sta tisíc a bude to později napadnutelné, proto vznikl ten posudek soudního znalce, a on nese plnou odpovědnost za to, co do toho znaleckého posudku napsal," komentoval věc Sochor.

Podhodnotil už i dříve

Odhad prováděl Jiří Rauch. Stejný odhadce, který působil v kauze směny pozemku na Kavčích horách, kde cena byla velmi podhodnocena. Soudní znalec odmítl před kamerou vystoupit a omezil se pouze na e-mailové vyjádření. „V obou případech se jedná o velmi atypické pozemky s uvažovanou bytovou zástavbou, jejíž realizace si vyžádá značných investičních nákladů," napsal. "Výše uvedené faktory mají značně negativní vliv na tržní hodnotu pozemků k datu ocenění, které jsem vypracoval na základě předložených dokladů a informací sdělených objednatelem v době ocenění, a posudky jsem provedl podle svých zkušeností a znalostí z oboru oceňování nemovitostí."

V bývalé zahrádkářské kolonii v Braníku má vyrůst nové sídliště firmy Multiprojekt Braník a.s. Předsedou představenstva společnosti je Petr Hejma, bývalý starosta Prahy 1 za ODS, který byl odvolán pro finanční nesrovnalosti.

Celou reportáž si můžete pustit na webu České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…