Kavalírová navrhla odchod členům rady ÚSTR za výměnu jeho vedení

03.06.2014 12:27

Bývalá předsedkyně rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Naděžda Kavalírová dnes vyzvala k rezignaci své kolegy z této rady, kteří vyměnili vedení ústavu. Současná šéfka rady Emilie Benešová tento krok naopak hájila. Podobně jako nynější ředitel ústavu Zdeněk Hazdra si stěžovala na vytváření nepřátelské atmosféry vůči managementu ÚSTR.

Kavalírová navrhla odchod členům rady ÚSTR za výměnu jeho vedení
Foto: army.cz
Popisek: Naděžda Kavalírová z Konfederace politických vězňů

"Rada ani vedení ústavu nepodniknou nic, co by odporovalo platným normám," prohlásila mimo jiné Benešová na veřejném slyšení v Senátu k situaci v ústavu. Loňské odvolání nynějšího ministra kultury Daniela Hermana z čela ústavu nicméně soud označil za protiprávní, stejně jako výpověď někdejšímu Hermanovu náměstkovi Vladimíru Stehlíkovi, uvedla Kavalírová.

Práce v ústavu se prý rozhodně nezastavila

"Domnívám se, že činnost mých kolegů je v rozporu s posláním ústavu," řekla bývalá předsedkyně a současná členka rady ÚSTR Kavalírová. Proto je požádala, aby "zvážili své setrvání v radě ústavu". Poukazovala také na to, že po Hermanově odvolání vědecká rada ústavu na protest proti tomuto kroku rezignovala a že v nové je pět bývalých členů KSČ. Připomenula, že ústav, který byl vytvořen s cílem zkoumat nestranně dobu komunismu a nacismu, vystoupil z Platformy evropské paměti a svědomí, která sdružuje podobné organizace ze zahraničí.

Benešová hájila odvolání Hermana jako logický krok, neboť se k obměněné radě stavěl stejně jako další členové bývalého vedení "s neochotou a nepřátelsky". Uvedla, že cílem nového vedení bylo, aby ústav začal fungovat jako řádný orgán státní správy a stal se uznávaným vědeckým pracovištěm. "Práce v ústavu se rozhodně nezastavila, ústav se neocitl v mezinárodní izolaci a digitalizace archivních dokumentů se nezastavily," uvedla Benešová k některým námitkám.

Hazdra uvedl, že ústav je v ohrožení a smyslem veřejného slyšení by nemělo být oživování starých nepřátelství. Ústav by podle Hazdry neměl být ryze vědeckým pracovištěm. Měl by plnit vzdělávací roli a zpřístupňovat materiály z dob nacismu a komunismu. Přiznal, že žádnému z dosavadních vedení ÚSTR k tomu nebylo dopřáno dost času.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…