Kde je Babiš, ptá se Bartoš. Zítra ve Sněmovně bude horko. Blatný jako pěšák?

10.02.2021 20:15

Lídr Pirátů Ivan Bartoš potvrdil, že nepodpoří prodloužení nouzového stavu, o kterém bude vláda jednat ve čtvrtek. Nouzový stav podle něj není jedinou alternativou řešení pandemie koronaviru a vláda by měla zapracovat na nové legislativě. Primárně by ale vláda podle Bartoše měla zvýšit finanční kompenzace a ošetřovné, protože lidé dnes ze strachu ze ztráty financí nenahlašují kontakty a hygiena má problém s trasováním. „Na jednoho nakaženého je nahlašováno 0,8 člověka. To je přece očividný nesmysl,“ má jasno Bartoš.

Kde je Babiš, ptá se Bartoš. Zítra ve Sněmovně bude horko. Blatný jako pěšák?
Foto: Screen FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii TV Prima

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
„Česká republika je v kritické situaci bez ohledu na to, zda platí, či neplatí nouzový stav. Ta jednotlivá opatření a jejich řešení jsou dílčí strategické kroky, které vláda nedělá,“ tvrdí Bartoš v rozhovoru pro server Seznam Zprávy s tím, že vláda jen jednou za měsíc lobbuje za prodloužení nouzového stavu, ale jinak žádné změny v řešení pandemie nenabízí.

Konec nouzového stavu podle něj totiž neznamená konec pandemie a boje s ní. „Vláda může a má udělat potřebné kroky, které by zajistily, aby důležitá opatření fungovala dál. Například armáda může pomáhat i mimo nouzový stav, jak potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček,“ říká Bartoš.

Hlavně je podle Bartoše potřeba řešit ekonomickou situaci lidí v karanténě. „Když pokecáte se sousedem a pak vám vyjde pozitivní test, tak ho nenahlásíte, protože lidé prostě nemají peníze a nechcete nikoho zruinovat. V České republice je hygieně nahlašováno na jednoho nakaženého 0,8 člověka. To je přece očividný nesmysl, když denně potkáte třeba desítku lidí,“ nechápe Bartoš.

Navíc plošná opatření podle něj očividně nefungují. „Vláda jede systémem pal-nepal. Opatření platí plošně a nejsou cílená. To se dá změnit pandemickým zákonem nebo zákonem o ochraně lidského zdraví. Tyto novely má vláda schválit v době nouzového stavu jako další strategické kroky. Ale vláda to nedělá,“ říká lídr Pirátů a dodává, že už uplynul rok od začátku pandemie a vláda umí pracovat jen s nouzovým stavem a nepřinesla žádnou legislativu.

Podle Bartoše je za situaci odpovědná vláda, ačkoliv premiér Andrej Babiš vinu neustále hází na opozici nebo ministra zdravotnictví Jana Blatného. „Přitom my jsme konstruktivní a předkládáme neustále návrhy, jak postupovat, například jak snížit číslo R o 0,2, když motivujete lidi, aby lépe hlásili kontakty. A při jednání, kde jsme to prezentovali, premiér do toho vypráví příběhy, jak byl mejdan ve Špindlu. My se domluvíme s ministrem Blatným nebo Plagou, s odborníky, ale na vládě to pak shoří. A to je vina Andreje Babiše,“ kritizuje premiéra Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Bartoš také kritizuje premiéra Babiše, který místo vyjednávání o nouzovém stavu odjel do Srbska. „Je den před hlasováním o nouzovém stavu a premiér tu není. On se tváří, že to má vyjednat ministr Blatný, ale to není člověk, co něco takového vyjedná. A jak už jsem řekl, pak to na něj Andrej Babiš hodí. A teprve dnes zadává Andrej Babiš legislativcům úkol zjistit, jak by se dala dělat opatření bez nouzového stavu. Po roce, co tu máme pandemii!“ podivuje se lídr Pirátů.

Bartoš připomněl, že pražský městský soud při první vlně koronaviru shodil některá opatření tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s tím, že plošná opatření musejí být založena na datech a jasně zdůvodněna. No a vláda za rok nedokázala přijít s jasnými daty, proč jsou vlastně zavřené maloobchody. Copak se covid šíří jinak v elektru než v Kauflandu?“ tepal do vlády Bartoš.

Poté Bartoš zopakoval, že největším problémem při trasování je fakt, že lidé už nespolupracují. Jsou podle něj zaprvé unavení délkou krize a opatřeními a navíc řeší finanční nejistotu, a proto se na hygienu hlásí minimum kontaktů. „Musíte dát lidem jistotu, že když zůstanou doma v karanténě, nebudou bez peněz. Tím pádem se nebudou bát nahlašovat kontakty. Teď hlásí 0,8 kontaktu, to je přece nesmysl, jen si vezměte, kolik lidí za den potkáte,“ zopakoval lídr Pirátů.

Ten nechápe kritiku, která se na něj a předsedu Starostů Víta Rakušana snesla po nedělní schůzce s premiérem Babišem za to, že se konala v Průhonicích v zavřené sokolovně. „Kde si dává premiér schůzky, je jeho problém. Jsem zvyklý pracovat o víkendu, a když by někdo jako já panu premiérovi navrhl schůzku o víkendu, tak jej taky pozvu domů. On řekl v Průhonicích, já jen řekl, že doufám, že ne v sokolovně, která má být zavřená. Že je to v objektu firmy IMOBA z koncernu Agrofert, je skutečně premiérova vizitka, to není můj problém,“ odmítá kritiku Bartoš s tím, že bylo třeba řešit situaci. Podle svých slov si jen pohlídal, aby to nebylo někde v restauraci, protože Babiš podle něj nemá problém někoho potopit na takové věci.

Bartoš podle svých slov hledí pozitivně do budoucnosti k podzimním volbám, které by mohly ukázat, že lidem už nestačí Babišovo PR. „My to vidíme jinak, my se snažíme nedělat přehnaná gesta, nějaké PR, za nás mluví naše práce a máme realistické cíle. Lidé snad již pochopili, že politika snění a PR jim v krizi, jakou epidemie je, nepomůže. Nestačí to k uřízení země ani mimo krizi, natož v ní,“ má jasno Bartoš.

Na závěr Bartoš prohlásil, že co se týče vakcíny Sputnik, plně souhlasí s ministrem Blatným. „Pokud ji schválí Evropská léková agentura, pak není problém s ní u nás očkovat,“ dodal.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…