Kdo chodí na Rajchlovy demonstrace? U Šafra se dívali na ČT a našli ho

04.05.2023 16:42 | Ze sítí

Na seriál Volha režiséra Jana Pachla se ve svém komentáři na serveru Forum24.cz zaměřil Michal Závada. Konkrétně na československého televizního řidiče Standu Pekárka, jehož ztvárnil Kryštof Hádek. Podle Závady je Pekárek prototypem účastníka současných proruských demonstrací.

Kdo chodí na Rajchlovy demonstrace? U Šafra se dívali na ČT a našli ho
Foto: Repro ČT
Popisek: Seriál ČT Volha

„Co by asi teď dělal Standa Pekárek, hlavní postava série Volha? Dá se to celkem dobře představit. Chodil by na demonstrace proti vládě, kde by mu bylo dobře, a vzpomínal by, jak za komunistů bylo nejlíp. Protože tenkrát byl někdo. Jezdil vytouženou volhou, několikrát vezl Goťáka, se všemi byl kamarád a kohokoliv mohl zničit," píše ve svém komentáři Závada a dodává, že pro lidi, jako je televizní Pekárek, byla revoluce v roce 1989 katastrofou. 

„Najednou nebyl ,Standa vole', který kšeftuje s okupanty, krade benzín, umí sehnat téměř cokoliv a jezdí volhou jako málokdo. Ze dne na den je to Pekárek, který si vysněnou volhu odkoupil za peníze, které jeho matka střádala pro vnučky. Všichni v televizi už vědí, že byl estébáckým práskačem, z práce ho vyhodili a holky už ho nechtějí," popisuje dále Závada život takového Pekárka. Podle něj je zapšklý a nenávidí úspěšnější. 

Připomíná, že třicet let volil komunisty a žádný ráj na zemi nepřišel. „A vtom se objeví kazatelé Ladislav Vrabel a Jindřich Rajchl. Slibují, že bude všechno jako dřív, že se dohodnou s Rusy a bude tu zase všechno v pořádku, že se vzdáme toho hrozného Západu. Standové Pekárkové vidí šanci. Proto chodí na Václavák nadávat na vládu a myslí si, že se něco z těch pohádek, co vypráví Vrabelové a Rajchlové, stane. Ale nestane," dodal Závada - a podle něj i proto chodí na Václavák čím dál méně a méně lidí. 

Seriálu Volha se na svém facebookovém profilu věnoval také herní vývojář Daniel Vávra. Sdílel k tomu rozhovor Parlamentních listů s nynějším členem RRTV Vadimem Petrovem.

„Recenze na Volhu. Docela mě překvapilo, jak polarizující to je, kolik lidí to sere, kolik lidí tvrdí, že takhle to nebylo a jak nízký to mělo po prvních dílech hodnocení. Protože mě sice bylo v roce 1989 jenom patnáct, ale všechno co si pamatuju a dovedu posoudit, takhle bylo," zmínil Vávra na svém facebookovém profilu.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí
„Jistě, je to satira, takže je tam jasná lehká nadsázka a ironie, ale seriál podle mě naprosto dokonale vystihl dobové reálie. Takhle přesně si pamatuju prostředí tehdejší doby. Bordel, lacinej šmuk, všechno zflikovaný, všude smrad levnejch toxickejch barev a lepidel, kterejma se lepily koberce k podlaze. Opadaný omítky. Lešení. Hnusný hadry. Šest set třináctky, Volhy a Robury. Spousta budov byly desítky let ,provizorní' postavený z takovejch těch papundeklovejch boud pro zedníky na stavby. U nás ve městě byla v těch boudách dlouhý roky fízlárna a když konečně postavili pro fízly panelák, tak se do těch boud přesunul Dům dětí a mládeže a chodili jsme tam lepit letadýlka. A přesně v takový boudě ten seriál začíná. Baví mě taktéž, jak si lidé stěžují, že tam není nikdo, kdo by jim byl sympatickej. No to bude asi tím, že to je o bezpáteřním estébákovi. A já si z mládí všechny tyhle typy taky pamatuju. Včetně těch retardovanejch papalášů, který dávali na schůzích prostor k diskuzi pracujících. Jednou jsem jako pionýr na podobným zasedání dělal bolševikům sluhu," sdělil dále Vávra a dodal, že opravdu byl v pionýru a jednou dokonce držel čestnou stráž u hrobu padlého vojáka. To mu bylo prý asi deset let.

„Návštěva ve Vídni bylo naprosté deja vu. Přesně takhle si na to vzpomínám z dětství. První nákup Playboye. Mariahilfer Strasse. Celníci. Jen tam chybí šok ze setkání se záchody na fotobuňku. No a při pohledu na dobovou Poštu jsem se nahlas rozesmál. Protože v roce 1992 jsem dělal půl roku za úplně stejnou přepážkou, jaká je ve filmu. Co se týče toho všeho prcání, podvádění a ojebávání, tak to je snad nejlíp vystihnutý ze všeho. Pokud vám to přijde přehnané, tak jste asi šťastní, že se to ve vašich kruzích neděje, ale buďte si jistí, že přesně to samé se ve velké části společnosti děje, dělo a dít bude. Jenže když se bavíme o těch divákům nesympatických postavách, tak nelze nepoznamenat - a co ti disidenti? Zdá se, že ani oni v mnohých příliš sympatií nevzbuzují. Někde jsem četl, že sympatičtější je Pekárek, než vyhozená režisérka Válková. Možná to bude tím, že vlastně ukazuje naivitu a bídu disentu. Přes den natáčeli bolševickou propagandu a sračky typu Sejdeme se na Vlachovce a večer nad flaškou sklepmistra nadávali na režim a pučovali si zakázaný knížky. Což je vlastně obraz českého disentu společný pro většinu filmů z normalizační doby a přiznejme si, že vlastně moc atraktivní není. Což je možná i důvod, proč tolik lidí dráždí," zmínil dále Vávra.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
„Navíc je to pohled velmi omezený. Což je bohužel pro současné filmaře velmi typické. Často točí víc než o společnosti, především o sobě. Proti režimu bojovalo mnoho lidí ze všech možných sociálních vrstev, o kterých ale filmy a seriály nikdo moc netočí. Vadim Petrov, který v té době v ČST pracoval, na to má trochu kritičtější názor, než já. S mým textem by možná nesouhlasil, zajímavé je, že já s jeho ano a vlastně v našem pohledu zas tak velký rozpor nevidím. Každopádně ten seriál je za mě po dlouhé době zjevení. Je řemeslně skvěle zvládnutý, dobře napsaný. Že to vlastně nemá jasnou dějovou linku, ale je to prostě kronika jednoho života, není minus. To je žánr. Jediná věc, na které panuje všeobecná shoda, mi ale možná překvapivě vadí. Na rozdíl od drtivé většiny lidí si nemyslím, že Hádek se do té role hodí. Je na ní moc měkkej. Hraje to jak Švejka. Naivního blbečka, vlastně dobráka ve víru okolností. Člověku mu je vlastně tak trochu líto. Protože je to Hádek. Jenže ta postava tak není napsaná. Je to sociopat a svině a bylo by lepší, kdyby jí hrál třeba Martin Hofman. Ale i tak je to zkousnutelné. Zase to vyvažuje přítomnost Petry Dubské alias Krystal Swift. Prasáci vědí," zakončil Vávra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

PL není Vám tento článek trapný ???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemako jako pako , 04.05.2023 17:00:10
nebo jedete jako aha apod ???

|  5 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…