Kdo neokrádá EU, okrádá republiku. Ale jak to vysvětlit voličům? Problém pro Fialu

24.07.2023 14:45 | Komentář

Svým plánem na zateplení chalup a jiných nemovitostí z dotací EU vzbudil ministr Hladík vlnu kritiky. Převážně z vládního tábora. Voliči SPOLU jsou totiž naučení, že dotace jsou špatné. Jenže každá koruna, která se z evropských fondů vyčerpá, vládě pomůže. A tak dochází k ironické situaci, kdy vláda potřebuje, aby se jejími slovy řídilo co nejméně lidí. Od Babiše to asi schytá tak jako tak.

Kdo neokrádá EU, okrádá republiku. Ale jak to vysvětlit voličům? Problém pro Fialu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní poslanci hlasují pro pořad schůze

Velké haló v poslední době vyvolává program Ministerstva životního prostředí Oprav dům po babičce, který už kritizuje bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, že dotace budou dostávat ti, kdo je nepotřebují.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Bylo celkem jasné, když byl program ohlášen, že bude dotován z Evropské unie. Dávat miliony ze svého v době rekordních deficitů by byla nevídaná politická sebevražda. Ale i když tento program nebude hrazen z kasy českého rozpočtu, stále má potenciál současné vládě politicky ublížit, protože krásně odhaluje nesrovnalosti jejího přístupu a toho evropského.

Motivace, proč tento program uskutečnit, je nasnadě. Každá koruna vyčerpaná z evropského rozpočtu se hodí. Budou to české firmy, kdo budou zateplovat a renovovat, na tom vydělají subdodavatelé, zvýšená hodnota nemovitostí znamená, že při případném prodeji se platí daň, byť možností, jak se jí vyhnout je také celá řada. Samá pozitiva a sociální jistoty.

Jenže toto je styl argumentace Andreje Babiše, dostat z Evropské unie maximum. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 si na sebe samy nastražily past, když tak tvrdě bojovaly proti dotacím pro Agrofert. Teď se jim bude těžko vysvětlovat, proč když Agrofert bere evropské dotace, tak je to špatně, zatímco když je bere obyčejný občan, tak je to dobře. Argument je totiž naprosto stejný, co je doma, to se počítá. Že Agrofert dotace nepotřebuje? Potřebují je snad ti, kdo budou zateplovat chalupu?

Není divu, že se těm, kdo hodili lístek jedné ze stran SPOLU, nechce brát dotace, když je například TOP 09 učí, že jsou špatné. Vláda potřebuje jednat pragmaticky, ale voliče má idealistické. Jistě, může zkusit vysvětlovat, že dotace pro malé jsou dobré, dotace pro velké jsou špatné. Tím ale riskuje, že volič začne přemýšlet proč, a že dojde k závěru, že takové myšlení je poněkud populistické.

Paradoxně tak provládní voliči vládě sabotují snahu vyčerpat co nejvíce dotací, což jim Babiš také omlátí o hlavu s argumentem, že neumějí dotace čerpat. Nejsem si jist, že vláda bude ochotná prohlásit, že se jednalo o záměr, že dotace nečerpala z morálních důvodů. Argument, že tak obrali Česko o peníze se přímo nabízí. Babiš pak s klidem namítne, že jsme jednou členové Evropské unie, tak na tyto dotace máme nárok, zvláště když naše příspěvky do evropského rozpočtu nám nikdo nevrátí. A ještě si asi do vlády jízlivě kopne, proč tedy proti dotacím nebojovala během svého předsednictví, když jí tak vadí.

Jak již poznamenali jiní, peníze jsou pevně svázané s ekologickou agendou. Krásně se tak ukazuje známý příklad, že sice do unie pošleme pět korun, vrátí se nám deset, ale zmíněných deset se dá použít jen na účely schválené evropským úředníkem a když se někdo v dotačních programech začne vrtat, hrozí, že šest korun se pak bude muset vrátit pro nesplnění podmínek.

Evropské peníze by se Fialově vládě bezesporu hodily. Jenže nemá, jak je získat. Změna dotačních pravidel by zabrala roky, nemluvě o tom, že by si Petr Fiala musel dovolit kritizovat evropský establishment. Vzhledem k tomu, že byl svého času bez námitky vyplísněn jistým Verhofstadtem za nedostatečné evropanství, když nechce zrušit právo veta, se tato možnost jeví nepravděpodobná.

Takže zbývá jen doufat, že se hněv voličů naučených nesnášet dotace snese pouze na hlavu lidoveckého ministra Hladíka. Ten k tomu má již stejně nakročeno, protože kromě plánů na zateplení ještě prohlásil, že to nejsou povolenky, co zdražuje ceny elektřiny, ale „Putinova válka“.

A že těch, kdo dotace z morálních důvodů nepřijmou, nebude zase tolik. Je vskutku nanejvýš ironické, že vláda musí pro své dobro doufat, že se jejími prohlášeními o škodlivosti dotací bude řídit co nejméně lidí.

Autor je redaktor ParlamentníListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ach jó...!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekámoš , 24.07.2023 17:55:49
Hladíku, ty truhlo, Putinova válka neexistuje !! Je to americko-ruská válka !! O tom, kdo ji vyprovokoval se asi psát nesmí. Ale zdražování energií si ČR způsobila sama, když odmítla odebírat ruský plyn z Ruska a kupuje ho od překupníků ! Zdražování způsobují i další hlouposti české vlády....!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…